Jabłka w cieście naleśnikowym

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

jabłka w cieście naleśnikowym
fot. AdobeStock

Składniki

  • 2 jabłka
  • jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Do miski wlej mleko, dodaj jajko i mąkę. Wymieszaj mikserem i odstaw na ok. 15 minut (ciasto powinno być dość gęste, aby nie spływało z jabłek). Umyj jabłka, wydrąż środek, pokrój w plastry o grubości ok 1,5 cm, zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na wolnym ogniu, aż staną się złociste. Usmażone krążki osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.

Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy: Puszyste racuchy z jabłkami

źródło: Mamo to ja

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy