kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska

Jagodowe krasnale

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 6 sztuk:
- 1 suchy wafel andrut 
- 6 rożków waflowych do lodów 
- 30 dag mielonego twarogu 
- 5–6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 
- 2 łyżki cukru pudru 
- 1 łyżka cukru waniliowego 
- 1–2 łyżki soku z cytryny 
- pół szklanki czarnych jagód 
- 6 czerwonych porzeczek lub malin

Sposób wykonania:
1. Twaróg utrzyj z jogurtem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym. Małą szklaneczką wytnij z wafla 12 kółek. Wafelki złóż po dwa smarując je serkiem.
2. Z reszty serka uformuj 6 kulek. Ułóż je na przygotowanych waflach. Z czarnych jagód zrób oczy, a z czerwonych porzeczek buzie. Po łyżce jagód wsyp do czapeczek z waflowych rożków. Ustaw rożki na twarożkowych kulkach.

Nasza rada:
Aby krasnale były kolorowe, serek podziel na części i do każdej dodaj tartą czekoladę lub roztarte owoce.


Przygotowanie: 15 min
Redakcja poleca: Jak przygotować dziecko do pójścia do przedszkola? [WIDEO]
Aby dobrze przygotować dziecko do pójścia do przedszkola, należy umożliwić mu wcześniejszy kontakt z innymi dziećmi oraz pozwolić na poznanie przedszkola, do którego będzie uczęszczało. Warto również czytać książki o przedszkolu dla dzieci, a także – o czym często rodzice zapominają – zadbać o swoje pozytywne nastawienie, to też ma duże znaczenie!
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy