GRY
 
 

Jajecznica na parze

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

Czas przygotowania do 15 min.

Poziom trudności łatwy

jajecznica
fot. Panthermedia

Składniki

  • jajko 
  • 10 ml mleka modyfikowanego 
  • łyżeczka masła
  • pół pomidorka

Przygotowanie

Pomidora umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, drobno pokrój. Jajko umyj, wbij do talerzyka, roztrzep widelcem, dodaj mleko modyfikowane. Łyżeczkę masła włóż do filiżanki, a ją wstaw do gotującej się wody. Gdy masło się rozpuści, dodaj pomidora, chwilę pomieszaj, wlej jajko. Kiedy masa jajeczna będzie się ścinać, mieszaj łyżeczką, szczególnie przy ściankach naczynia. Zarówno białko, jak i żółtko, powinny być dobrze ścięte. Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

źródło: "Mamo, to ja"

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (2 oceny)

4.5
Doładuj
Przeładuj