GRY
 
 

Jajka faszerowane jarmużem

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

Jajka faszerowane
fot. mat. pras. Hortex

Składniki

  • ½ opakowania mrożonego jarmużu (np. Hortex)
  • 100 g sera feta
  • 6 jajek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego chili

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Obierz i przekrój wzdłuż na pół. Usuń z jajek żółtka. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj rozmrożony jarmuż i smaż, aż cała woda odparuje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia. Jarmuż, pokruszone żółtka i ser feta dokładnie wymieszaj. Powstałą masę ponakładaj w połówki jajek. 
Sól morską, suszone chilli oraz grubo mielony pieprz wymieszaj ze sobą i taką posypką posyp jajka. 

Zobacz też więcej przepisów na jajka

źródło: mat. pras. Hortex

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj