Jajka faszerowane z pastą ze słonecznika

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Jajka faszerowane z pastą ze słonecznika
fot. mat. pras. well-well.eu

Składniki

  • 8-10 jajek
  • 2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well
  • awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek rzodkiewek
  • świeża rzeżucha lub kiełki, np. pora lub rzodkwi
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź, a następnie przetnij je bardzo ostrym, dużym nożem wzdłuż – razem ze skorupką.
  2. Wyjmij jajka ze skorupki i posiekaj.
  3. Obierz awokado, pokrój na dość drobne kawałki i skrop sokiem z cytryny.
  4. Rzodkiewki pokrój na półplasterki.
  5. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj rzeżuchę lub kiełki, część odkładając do przybrania.
  6. Wymieszaj wszystko dokładnie z Pastą z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well, ewentualnie dopraw pieprzem i solą.
  7. Gotową masę nałóż do pustych skorupek i udekoruj kiełkami.

Wskazówka: Jajka należy zdecydowanie przeciąć ostrym, dużym nożem – ostrożne i delikatne cięcie może pokruszyć skorupki. 

Zobacz też inne przepisy na dania z jajek

źródło: mat. pras. well-well.eu

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy