GRY
 
 

Porady kulinarne

Co na obiad? To odwieczne pytanie, które zadajemy sobie niemal codziennie. W MamoToJa podpowiadamy wam przepisy dla kobiet w ciąży i karmiących oraz przepisy dla dzieci w każdym wieku. Mamy dla was też porady kulinarne, jak ugotować szybko smaczny i zdrowy obiad, co jeść i co przygotować na wykwintną kolację.
 

Jajka gęsie, przepiórcze i strusie

Nie ograniczaj sie do jaj kurzych, urozmaić wielkanocny smak jajkami, z których każde wygląda zupełnie inaczej!

wielkanoc, jajka przepiórcze
fot. Panthermedia
Jaja przepiórcze - wykorzystuje się je w diecie dzieci uczulonych na białko kurze. Jedno kurze jajko można zastąpić trzema, czterema przepiórczymi. Mają więcej żółtka, mniej tłuszczu. Jest w nich więcej składników mineralnych i witamin. Cena: ok. 36 gr/szt; Jajeczka przepiórki Rzadziej powodują alergię niż kurze, dlatego spróbuj podać je alergikowi. Na miękko gotuj je półtorej minuty, na twardo 3–4 minuty.

Jaja strusie - jedno jajo waży ok. 1650 g. Zawiera ok. kilograma białka i 320 g żółtka. Ma co prawda sporo cholesterolu, ale nawet pięć razy więcej cennych nienasyconych tłuszczów niż jaja kurze. Cena: ok. 50 zł/szt;

Jaja gęsie - podobnie jak kacze są dość pożywne, ale ciężkostrawne. Zawierają dużo tłuszczu. Mają oleisty smak, dlatego najczęściej wykorzystuje się je do wypieków. Cena: ok. 70 gr/szt.
Redakcja poleca: Dlaczego dzieci powinny jeść jajka?
Zobacz jaki wpływ na rozwój dziecka ma jajko.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj