Jajka gęsie, przepiórcze i strusie

Nie ograniczaj sie do jaj kurzych, urozmaić wielkanocny smak jajkami, z których każde wygląda zupełnie inaczej!
wielkanoc, jajka przepiórcze
fot. Panthermedia
Jaja przepiórcze - wykorzystuje się je w diecie dzieci uczulonych na białko kurze. Jedno kurze jajko można zastąpić trzema, czterema przepiórczymi. Mają więcej żółtka, mniej tłuszczu. Jest w nich więcej składników mineralnych i witamin. Cena: ok. 36 gr/szt; Jajeczka przepiórki Rzadziej powodują alergię niż kurze, dlatego spróbuj podać je alergikowi. Na miękko gotuj je półtorej minuty, na twardo 3–4 minuty.

Jaja strusie - jedno jajo waży ok. 1650 g. Zawiera ok. kilograma białka i 320 g żółtka. Ma co prawda sporo cholesterolu, ale nawet pięć razy więcej cennych nienasyconych tłuszczów niż jaja kurze. Cena: ok. 50 zł/szt;

Jaja gęsie - podobnie jak kacze są dość pożywne, ale ciężkostrawne. Zawierają dużo tłuszczu. Mają oleisty smak, dlatego najczęściej wykorzystuje się je do wypieków. Cena: ok. 70 gr/szt.
Redakcja poleca: Dlaczego dzieci powinny jeść jajka?
Zobacz jaki wpływ na rozwój dziecka ma jajko.

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Domowy fastfood

Czas na szparagi