GRY
 
 

Jajko - zalety skorupki

Skorupka jajka jest nieocenionym źródłem wapnia. W skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne-w sumie 27! Skład skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości i zębów.

Podawanie skorupki dzieciom przynosi pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach, astmie. By jednak środek domowej roboty nie zaszkodził, trzeba go odpowiednio przygotować.

* Skorupki należy na 5 minut włożyć do wrzątku. Potem je osuszyć i zemleć.
* Uzyskany proszek można dodawać (po szczypcie) do jedzenia.

Uwaga! Na skorupkach jaj mogą znajdować się groźne wirusy (np. ptasiej grypy) oraz bakterie (np. salmonelli, E.coli czy prątki gruźlicy). Na szczęście wysoka temperatura niszczy mikroby.

Warto wiedzieć: By zarazki się nie przenosiły, trzymaj surowe jajka z dala od innego jedzenia.
Redakcja poleca: Dlaczego dzieci powinny jeść jajka?
Zobacz jaki wpływ na rozwój dziecka ma jajko.

Ocena (1 ocena)

6.0
Doładuj
Przeładuj