Wcześniaki, które są karmione naturalnie, lepiej się rozwijają i rzadziej chorują. Mleko mamy ma dla wcześniaka znaczenie lecznicze: w porównaniu z pokarmem kobiet rodzących w terminie, mleko mam wcześniaków posiada wyższą wartość energetyczną oraz wyższy poziom lipidów, białek, azotu, kwasów tłuszczowych oraz niektórych witamin i minerałów. – Kluczowa jest oczywiście siara – mówi Beata Sikorska, ekspert ds. laktacji firmy Medela – Można ją podawać wcześniakowi tuż po urodzeniu: podaje się ją mu do ust, na śluzówkę. Jak karmienie naturalne wpływa na zdrowie wcześniaka? Wszystkie badania wykazują, że wśród wcześniaków karmionych naturalnie występuje o wiele mniejsza zachorowalność na choroby typowo wcześniacze. Naukowcy są pewni, że mleko mamy: zmniejsza ryzyko martwiczego zapalenia jelit (NEC) – jednej z najczęstszych chorób wcześniaczych, grożącej poważnymi powikłaniami a nawet zgonem dziecka! zmniejsza ryzyko sepsy i zakażeń bakteryjnych, których ryzyko w szpitalu jest bardzo duże przyśpiesza dojrzewanie jelit wpływa na prawidłowy rozwój tkanek (także mięśni i kości) zmniejsza ryzyko retinopatii wcześniaczej. Czytaj także: Jak karmić piersią wcześniaka? Co to jest NEC: martwicze zapalenie jelit? Martwicze zapalenie jelit , w skrócie NEC (ang. necrotising enterocolitis), grozi głównie najmniejszym wcześniakom, przeważnie z masą urodzeniową poniżej 1500 g. Zachorowanie wiąże się z dużym ryzykiem dla życia i zdrowia dziecka: szacuje się, że wskaźnik śmiertelności wśród niemowląt, u których wystąpiło martwicze zapalnie jelit, wynosi ok. 25 proc. Martwicze zapalenie jelit NEC rozwija się najczęściej w pierwszym miesiącu po porodzie. Rozwija się szybko i może wystąpić u malucha, który wydaje się prawidłowo rozwijać....
Karmienie
21 marca 2017
Nie zawsze jest tak, że możesz podać dziecku mleko prosto z piersi. Jeśli chcesz karmić malucha tylko swoim mlekiem, możesz je odciągnąć laktatorem i zostawić, żeby podał je kto inny. Ale pokarm z piersi trzeba odpowiednio przechowywać. Czy wiesz jak?
Odciągnięty pokarm można przechowywać jedynie kilka godzin w temperaturze pokojowej, w lodówce nieco dłużej - do kilku dni, zaś w zamrażarce nawet do kilku miesięcy. Najlepiej jednak zużyć zamrożony pokarm w przeciągu 3–4 tygodni.
Jak duże porcje mleka zamrażać?
Jeśli zamrażasz mleko, postaraj się zamrażać porcje mleka o objętości jednego albo połowy jednego karmienia (np. po 50 ml), aby po rozmrożeniu nie zmarnowała się ani kropla. Na woreczku albo pojemniku z mlekiem zawsze zanotuj datę zamrożenia – tak, aby zużywać zapasy od najstarszych porcji do najświeższych.
I pamiętaj, że rozwarstwienie schłodzonego pokarmu jest normalne. Gdy podgrzejesz mleko w 37-stopniowej kąpieli wodnej (lub w podgrzewaczu), rozwarstwienie zaniknie.
Zobacz też:
Polecamy
Porady