10 rodzajów pysznych sałat
Wiadomo, sałata jest zdrowa. Koniecznie sprawdź dlaczego! I kilkuletnie dzieci, i przyszłe mamy powinny ją jeść. W sałatach można wybierać - smakują tak różnie, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Dzieci powinny jeść sałatę, bo zawiera sporo witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz C. Przyszłe mamy – bo jest bogata w karoten, potas, wapń, żelazo, jod, które są niezbędne do dobrego rozwoju maleństwa, i kwas foliowy ważny dla jego systemu nerwowego.
Dzieci mogą jeść sałatę już w drugim roku życia, na początek w niewielkich ilościach. Najlepiej z dodatkiem oliwy, bo sałatowe witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach. Sałatę rwie się palcami i łączy z sosem tuż przed podaniem. Najlepsza sałata wychodzi z mieszaniny różnych gatunków. Świeżą sałatę przechowuj w lodówce zapakowaną w folię, ale z dostępem powietrza. Delikatne odmiany – dwa do czterech dni, bardziej wytrzymałe (np. rzymską) – nawet ponad tydzień.
1. Cykoria
Ma podłużną główkę o ciasno ułożonych listkach. Najsmaczniejsze są białokremowe, zielone są gorzkie (zielenieją pod wpływem światła, dlatego cykorię trzeba chronić przed słońcem).
Smak: ostry, może być lekko gorzkawa.
Jak podawać: jako dodatek do sałatek, surówek, można zapiekać i dusić.
2. Endywia kędzierzawa
To odmiana cykorii. Ma postrzępione listki, zewnętrzne są ciemnozielone, wewnętrzne jasnożółte.
Smak: lekko gorzkawy, pikantny.
Jak podawać: w sałacie mieszanej, można ją gotować, pyszna z serami.
3. Rukola (rokietta)
Jej liście są ciemnozielone, jędrne. Można ją hodować na balkonie i w doniczce.
Smak: lekko pieprzowy.
Jak podawać: jako składnik sałat, dodaje się ją także do twarogu i jaj.
4. Roszponka
Ma drobne, zaokrąglone ciemnozielone i kruche listki. Zawiera sporo witaminy C.
Smak: delikatny, lekko orzechowy.
Jak podawać: jako składnik sałat; można ją gotować jak szpinak, a świeże liście dodawać do omletów, zup czy past.
5. Głowiasta masłowa
Ma delikatne, kruche, jasnozielone listki. Jest w Polsce do najpopularniejsza.
Smak: łagodny.
Jak podawać: do kanapek, jako...