niemowlę, fotelik, kuchnia, jeść, miseczka, kaszka, łyżeczka

Prawdy i mity o zimowej diecie

Co powinno się teraz znaleźć na talerzu dziecka, a co nie? Są różne teorie. Sprawdzamy, które z nich są prawdziwe. I podpowiadamy, gdzie szukać zdrowych składników.
niemowlę, fotelik, kuchnia, jeść, miseczka, kaszka, łyżeczka
Słyszałaś pewnie wiele różnych opinii, jak powinnaś karmić dziecko. Sprawdzamy prawdziwość kilku z nich.

Zimą wszystkie dzieci muszą zażywać witaminy

Nieprawda. W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa i owoce. Zawierają one witaminy A, C i E, które pomagają wykorzystać energię z jedzenia i pobudzają system odpornościowy.
Redakcja poleca: Czego nie może jeść małe dziecko?
Co lepiej wykluczyć z diety kilkulatka? Dietetyk radzi, jakie produkty i dlaczego nie powinny w ogóle gościć na talerzu małego dziecka.

Zimą maluszek powinien jeść więcej węglowodanów

Prawda. Sycące kaszki, ciepłe gęste zupy, zapiekanki z makaronu (najlepiej pełnoziarnistego) z dodatkiem warzyw mają wiele zalet. Rozgrzewają po spacerze, szybko i na długo zaspokajają głód. Zup nie zagęszczaj śmietaną i mąką (zmiksuj ziemniaka lub seler).

Zimą dziecko potrzebuje cukru, bo szybko daje energię

Nieprawda. Układ odpornościowy nie znosi cukru, za to przepadają za nim bakterie. Sprawia on, że białe krwinki, które są jednym z najważniejszych elementów układu odpornościowego, są osłabione i nie mogą niszczyć zarazków. Dlatego szczególnie w sezonie infekcji podawaj jak najmniej słodkości. Zamiast nich proponuj suszone owoce, orzechy, migdały.

Zimą dziecko powinno jadać częściej i większe porcje

Nieprawda. Najważniejsza jest regularność posiłków (powinno być ich pięć) – co 3–4 godziny, by utrzymać równowagę cieplną w organizmie. W chłodnych miesiącach dziecko więcej czasu jest w domu, mniej się rusza, więc podawanie większych porcji sprzyja nadwadze.

Zimą śniadanie jest najważniejsze

Prawda. Zjedzenie śniadania przed wyjściem z domu zapobiega przeziębieniom. Dzięki solidnej porcji energii dziecku nie grozi wychłodzenie. Poza tym rano organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze.

Jak wzmocnić pracę ukłądu odpornościowego?

Aby układ odporności działał sprawnie, w zdrowej diecie nie może zabraknąc też kilku ważnych minerałów.
  1. Cynk. Potrzebuje go grasica (gruczoł wydzielania wewnętrznego), jest niezbędny do produkcji przeciwciał. Podawaj dziecku: pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy, chude mięso, ryby, kasze, mleko, warzywa, owoce, jajka.
  2. Kwasy omega-3. Wzmacniają błony śluzowe (nosa, gardła, oskrzeli). Wspomagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych. Podawaj dziecku: ryby, orzechy, migdały.
  3. Selen. Bez niego układ odpornościowy nie wytworzy przeciwciał przeciw zarazkom. Podawaj dziecku: pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, cebulę, czosnek, wątróbkę. Do przyswajania selenu potrzebna jest witamina E (występuje w orzechach, migdałach, olejach).
  4. Żelazo. Wchodzi w skład hemoglobiny. Przy jego niedoborach krwinki czerwone nie mogą dobrze rozprowadzać składników odżywczych do każdej komórki. Podawaj dziecku: mięso (w czerwonym jest najwięcej żelaza), jajka, ryby, brokuły, natkę pietruszki, suszone owoce, kasze, fasolę. Żelazo jest najlepiej przyswajalne z witaminą C. Dlatego mięso powinno się jadać w duecie z surówką lub sokiem.
  5. „Antybiotyki” z natury. Hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, wzmacniają odporność. podawaj dziecku: miód (szczególnie lipowy i spadziowy), cebulę i czosnek.
Polecamy: Co niemowlę powinno jeść zimą

Jakie witaminy poprawiają pracę układu odpornościowego?

Jest kilka witamin, które korzystnie wpływają na system odpornościowy. Zobacz, w jaki sposób, i sprawdź, co jest ich źródłem.
  1. Witamina A. Jej niedobór obniża odporność organizmu na infekcje i stany zapalne. gdzie ją znajdziesz? W jajkach, wątróbce, rybach morskich, mleku i jego przetworach (ser, jogurt, masło), zielonolistnych warzywach (szpinak, brokuły), roślinach o pomarańczowej barwie: marchew, morele.
  2. Witamina B1. Pobudza apetyt, chroni serce oraz układ nerwowy, a także mięśnie. Gdzie ją znajdziesz? W żółtkach jaj, mięsie wieprzowym i drobiowym, pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach strączkowych (grochu, fasoli, soczewicy).
  3. Witamina B2. Jest odpowiedzialna za dostarczanie energii do komórek ciała, ważna dla zachowania zdrowej skóry i błon śluzowych (bariery dla zarazków). Gdzie ją znajdziesz? W mleku, serach, jogurtach, żółtku, mięsie, zielonych warzywach, fasoli i w zbożach.
  4. Witamina B3 (PP). Niedobory powodują trudności w zasypianiu, zmęczenie, brak apetytu. Gdzie ją znajdziesz? Znajduje się w orzechach, chudym mięsie, rybach, razowym pieczywie, serze, suszonych owocach, podrobach, mleku.
  5. Witamina B5. Jej niedobór wywołuje zaburzenia pracy układu pokarmowego, nerwowego i zwiększa ryzyko infekcji. Gdzie ją znajdziesz? W suszonych owocach, kiełkach pszenicy, jajkach, pełnoziarnistych zbożach, pełnoziarnistym pieczywie, fasoli i warzywach.
  6. Kwas foliowy. Pobudza apetyt. Jego niedobór powoduje anemię, biegunkę i problemy trawienne. Gdzie go znajdziesz? W zielonych warzywach liściastych (szpinak, brokuły, kapusta, natka pietruszki), żółtych warzywach i owocach, wątróbce, nerkach, razowym pieczywie, jajkach, produktach sojowych oraz drożdżach.
  7. Witamina B12. Bierze udział w regeneracji komórek. Walczy z toksynami. Gdzie ją znajdziesz? W pokarmach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, rybach, mleku i jego przetworach, jajach.
  8. Witamina C. Wzmacnia system obronny organizmu. Gdzie ją znajdziesz? W cytrusach, porzeczkach, morelach, truskawkach, brzoskwiniach, kapuście, czereśniach, zielonej papryce, kalafiorze, ziemniakach, natce pietruszki.
  9. Witamina E. Działa jako antyutleniacz, zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych.Gdzie ją znajdziesz? W maśle, olejach roślinnych, pełnoziarnistych zbożach, jajkach, szpinaku, brukselce, awokado, suszonych owocach.

Konsultacja: Barbara Pietrucha, pediatra, immunolog, kieruje Poradnią Immunologii Klinicznej w Centrum Zdrowia Dziecka.

Polecamy: 9 produktów, które zwiększą odporność niemowlaka
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy