Jak przemycić do jadłospisu produkty, których dziecko nie lubi

Jest ciemnozielony, a jego smak ma prawo nie przypaść dziecku do gustu. Możesz wyeliminować go z diety, podając zamiast niego inne zielone warzywa, ale możesz też czasem podać…
Pulpety z natką i koperkiem
- 20 dag mielonej cielęciny
- żółtko
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtaczania pulpetów
- 1/2 małej marchewki
- kawałek pietruszki
- 4 łyżki posiekanej natki i koperku
- szczypta majeranku
- 1 i 1/2 szklanki wody
Warzywa umyj, obierz i opłucz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do wrzącej wody. Doprowadź do wrzenia. Zmieloną cielęcinę wymieszaj z żółtkiem, manną, szczyptą majeranku i 2 łyżkami posiekanych natki i koperku. Masę wymieszaj. Uformuj (rękami lub łyżeczką) kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtocz w mące ziemniaczanej i włóż do gotującego się wywaru z warzywami. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min, a pod koniec dodaj pozostałą natkę z koperkiem. Podaj z ugotowanym ryżem i buraczanym purée.