149 milionów dzieci na świecie rośnie zbyt wolno, 50 milionów waży zdecydowanie za mało, a 40 milionów ma nadwagę. Co z nami jest nie tak , że przy takiej ilości marnującego się jedzenia aż tyle maluchów nie odżywia się prawidłowo? Doniesienia UNICEF Wczoraj, 15 października 2019 r., UNICEF opublikował raport, z którego wynika, że co trzecie dziecko w wieku 2-3 lat jest niedożywione. Mamy XXI wiek, w którym część dzieci nie ma co jeść, a część, mimo obfitości dostępnego jedzenia, żywi się fatalnie, co zagraża ich życiu i zdrowiu . Najczęściej w ich diecie występuje niedobór żelaza oraz witaminy A . I niedobory te dotyczą aż połowy dzieci – choć nie chodzą głodne, nie otrzymują z pożywieniem niezbędnych składników. Niedożywienie dzieci w liczbach Najmocniej przemawiają podsumowania i cyfry, więc spójrz na nie: aż 200 milionów dzieci w wieku poniżej 5. r. ż. jest niedożywionych, blisko 70 proc. dzieci w wieku 6 miesięcy – 2 lata nie jest prawidłowo odżywianych , 45 proc. dzieci w wieku 6 miesięcy – 2 lata nie je warzyw i owoców, prawie 60 proc. dzieci w wieku 6 miesięcy – 2 lata nie je nabiału, jajek, ryb , mięsa, tylko 42 proc. niemowląt do 6. miesiąca życia pije mleko matki. Skutkiem takiego sposobu odżywiania są problemy z odpornością, prawidłowym wzrostem i rozwojem, także mózgu oraz kłopoty z nauką. Najczęstszą współczesną formą głodu wśród dzieci jest tzw. głód ukryty. Polega on na tym, że dzieci nie otrzymują niezbędnych składników odżywczych i jednocześnie mają nadwagę. Źródło problemu głodu ukrytego Problem ten dotyczy coraz większej liczby dzieci w krajach wysokorozwiniętych, także w bogatej Europie . Na przestrzeni lat 2000-2016 podwoiła się liczba dzieci z nadwagą i otyłością. Rośnie spożycie fast foodów i słodzonych napojów. Wszystko przez niedostateczne...
Szpinak
Jest ciemnozielony, a jego smak ma prawo nie przypaść dziecku do gustu. Możesz wyeliminować go z diety, podając zamiast niego inne zielone warzywa, ale możesz też czasem podać…
Pulpety z natką i koperkiem
- 20 dag mielonej cielęciny
- żółtko
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtaczania pulpetów
- 1/2 małej marchewki
- kawałek pietruszki
- 4 łyżki posiekanej natki i koperku
- szczypta majeranku
- 1 i 1/2 szklanki wody
Warzywa umyj, obierz i opłucz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do wrzącej wody. Doprowadź do wrzenia. Zmieloną cielęcinę wymieszaj z żółtkiem, manną, szczyptą majeranku i 2 łyżkami posiekanych natki i koperku. Masę wymieszaj. Uformuj (rękami lub łyżeczką) kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtocz w mące ziemniaczanej i włóż do gotującego się wywaru z warzywami. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min, a pod koniec dodaj pozostałą natkę z koperkiem. Podaj z ugotowanym ryżem i buraczanym purée.
Mięso
Tu większym problemem jest gryzienie niż smak mięsa. Jeśli malec nie lubi jego kawałków w zupie, zmiksuj je na gładko z wywarem i dodaj do warzyw. Sprawdzą się też miękkie pulpeciki zamiast posiekanego mięsa albo kanapeczki z mięsną pastą.
Pasta z indyka
- kawałek piersi indyka upieczonej w folii lub ugotowanej na parze
- mały kawałek sparzonego pora (najlepiej zielonej części)
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki oliwy
- pomidorki koktajlowe
Mięso pokrój na kawałki i zmiel w maszynce (lub zmiksuj) razem ze sparzonym porem. Do zmielonej masy dodaj posiekaną natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj, ostudź. Pastą posmaruj pieczywo wycięte w fantazyjny kształt. Pomidorki sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki. Udekoruj nimi kanapeczki.
Płatki owsiane
Są zdrowe, bez wątpienia, a dzięki zawartości błonnika regulują trawienie. Nielubiana przez dzieci owsianka to oczywiście niejedyny pomysł na danie z płatkami owsianymi. Zmielonych można użyć też do obtaczania kotletów, dodać do domowego chleba albo upiec...
Owoce z owsianą kruszonką
- ćwierć kostki masła
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 25 mrożonych śliwek
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- olej do wysmarowania formy
Z zimnego masła, płatków, mąki i cukru zrób kruszonkę – połącz składniki, siekając nożem, aż utworzą się grudki. Śliwki rozmroź, podziel na ćwiartki. Dodaj do nich szczyptę cynamonu, cukier. Kokilki lub średnie naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, wyłóż śliwki i posyp kruszonką. Zapiekaj w 180ºC przez ok. 20 min. Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.
Mleko
Niestety, dzieciaki często nie chcą go pić. Jeśli jednak maluch je jogurt, twarożek i kefir, możesz po prostu przeczekać niechęć do mleka, nie martwiąc się niedoborami wapnia. Smak mleka można też zamaskować owocami.
Bananowa pianka z malinami
- ok. 15 łyżek kleiku ryżowego
- szklanka mleka min. 2 proc. tłuszczu
- banan
- kilka mrożonych malin
Podgrzej mleko do temperatury ok. 40ºC. Dodaj kleik, wymieszaj. Banana starannie umyj, obierz, odetnij końce i pokrój. Dodaj do kleiku, zmiksuj na piankę. Przełóż do miseczki. Maliny rozmroź, przetrzyj przez sitko. Sosem polej piankę.
Marchewka
Chociaż jest bardzo zdrowa, maluch wcale nie musi jej jeść w dużych ilościach. Podawaj też inne warzywa: pomidory, dynię, kalafior, buraki. Warzywa można też zastąpić większą ilością owoców. A od czasu do czasu upiecz…
Ciasto marchewkowe
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki startej marchwi
- pół kostki masła
- szklanka cukru
- po łyżeczce cynamonu i imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy
- sól
Łyżkę cukru zrumień na karmel i rozpuść w łyżce wody. Oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i grubo startą marchew oraz karmel, cynamon, imbir i ubitą z odrobiną soli pianę z białek. Wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką podłużnej blaszki. Piecz 50 min w 180ºC. Możesz polać je lukrem zrobionym z pół szklanki cukru pudru, 2 łyżek soku z cytryny i skórki otartej ze sparzonej cytryny.
Natka pietruszki
Nawet najdrobniej posiekaną i pływającą na powierzchni zupy mało które dziecko zaakceptuje, dlatego ukryj ją przebiegle w innym daniu. Czego dziecięce oczy nie widzą, tego serduszku nie żal. A duża ilość witaminy C gwarantowana.
Pulpety z natką i koperkiem
- 20 dag mielonej cielęciny
- żółtko
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtaczania pulpetów
- 1/2 małej marchewki
- kawałek pietruszki
- 4 łyżki posiekanej natki i koperku
- szczypta majeranku
- 1 i 1/2 szklanki wody
Warzywa umyj, obierz i opłucz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do wrzącej wody. Doprowadź do wrzenia. Zmieloną cielęcinę wymieszaj z żółtkiem, manną, szczyptą majeranku i 2 łyżkami posiekanych natki i koperku. Masę wymieszaj. Uformuj (rękami lub łyżeczką) kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtocz w mące ziemniaczanej i włóż do gotującego się wywaru z warzywami. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min, a pod koniec dodaj pozostałą natkę z koperkiem. Podaj z ugotowanym ryżem i buraczanym purée.