Jak rozszerzać dietę alergika?

Nie spiesz się z nowościami. Nowe dania muszą być odpowiednio powoli wprowadzane.
Katarzyna Pinkosz
Jeśli karmisz swojego małego alergika piersią, staraj się nie podawać mu dodatkowych pokarmów, zanim skończy sześć miesięcy (chyba że lekarz zadecyduje inaczej). Twoje mleko to najlepsza ochrona przed alergią!


Gdy zaś maluch dostaje mieszankę mlekozastępczą, rozszerzanie jego diety możesz rozpocząć, gdy skończy cztery miesiące. Zawsze jednak decyduje o tym lekarz, po dokładnym zbadaniu dziecka. Może on zalecić, żeby nowości wprowadzić 1–2 miesiące później. On też sugeruje, które potrawy podać i w jakiej kolejności.

Podstawowe zasady

Przede wszystkim nowości wprowadzaj pojedynczo. Uważnie przy tym obserwuj, czy u malucha nie wystąpiła wysypka, czy nie boli go brzuszek, nie ma biegunki, zaparć, czy nie ulewa, nie wymiotuje. Objawem alergii mogą być też infekcje dróg oddechowych. Jeśli coś Cię zaniepokoi, nie podawaj dziecku na razie podejrzanego produktu.
Każdy nowy posiłek rozpocznij i zakończ podaniem piersi. Dziecko otrzymuje wtedy – wraz z pokarmem – przeciwciała chroniące przed alergią. Dzięki nim wprowadzony do jadłospisu nowy produkt jest lepiej tolerowany. Gdy dziecko pije mieszankę mlekozastępczą, zastosuj podobną zasadę: najpierw lecznicze „mleko”, potem – nowe danie.
Na początek podaj go niewiele: 1–2 łyżeczki. Jeśli nie pojawią się niepokojące objawy, następnego dnia zaproponuj więcej. Z wprowadzaniem kolejnej nowości poczekaj kilka dni.

Co po kolei

Na początek najbezpieczniejszy będzie kleik ryżowy. Przygotuj go na wodzie (niskozmineralizowanej, butelkowanej), swoim pokarmie lub na mieszance mlekozastępczej. Po kilku dniach do kleiku dodaj ugotowane jabłuszko. Kolejnym daniem może być jarzynowa zupka. Zacznij od jednego warzywa, np. ziemniaka. Ugotuj go, zmiksuj, dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju (nie masła!).
Jeśli wszystko jest w porządku, po kilku dniach zupkę wzbogać kolejnymi warzywami: dynią, marchewką, pietruszką. Zagęść kleikiem ryżowym, by była bardziej wartościowa.

Niczego nie brakuje?

W drugim półroczu dziecko uczy się nowego sposobu jedzenia (łyżeczką, nie z piersi lub z butelki), poznaje nowe smaki. Dlatego warto zadbać, by dieta małego alergika w tym okresie była w miarę urozmaicona. Jadłospis malca ustal z pediatrą. To ważne, jeśli dziecko jest uczulone na wiele produktów. Może on zalecić podawanie dodatkowo witamin i składników mineralnych, np. wapnia.
W drugim roku pod kontrolą lekarza będziesz wprowadzać do diety malca do tej pory „zakazane” produkty. Zaczynaj oczywiście od niewielkich ilości.

To ważne!

Od 5 do 10% dzieci jest uczulonych na białko krowiego mleka. Jeśli karmisz piersią alergiczne niemowlę, nie pij mleka ani nie jedz nabiału. O tym, czy powinnaś zrezygnować też z innych produktów często alergizujących, jak jajka, cytrusy, ryby, orzechy, porozmawiaj z lekarzem.

To wolno, a tego nie

W pierwszym roku życia z dietą małego alergika trzeba bardzo uważać. Nie podawaj mu w tym okresie produktów najczęściej uczulających. Są nimi:

- Mleko krowie
Malec nie powinien na razie dostawać jogurtów, kefirów, twarożku, masła, żółtego sera. Uważaj na produkty, w których mleko może być ukryte, jak ciastka, biszkopty, herbatniki, bułki, chałka.

- Jajka
Bardzo często alergizują, szczególnie białko. Żółtko można wprowadzić najwcześniej w 11.–12. miesiącu, a całe jajko dopiero w drugim półroczu drugiego roku życia.

- Gluten
Znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Produkty go zawierające najlepiej wprowadzać dopiero w drugim roku. W okresie niemowlęcym dziecku wystarczą kaszki, kleiki, grysiki z ryżu, kukurydzy, tapioki, amarantusa, prosa, a później też gryki.

- Ryby
Ze względu na bardzo silne właściwości alergizacji dziecku ze skłonnością do uczuleń lepiej nie podawać ich w pierwszym roku.

- Mięso
Uważaj na cielęcinę i wołowinę. Ostrożnie z kurczakiem – może wystąpić reakcja krzyżowa (gdy malec ma alergię na białko jajka kurzego). Najbezpieczniejsze mięsa to: królik, jagnięcina, indyk, kaczka, gęś. Nie przyrządzaj zup na wywarze – podczas gotowania przenikają do nich alergizujące białka. Mięso gotuj osobno i dodawaj do ugotowanej jarzynki.

- Warzywa
Rzadko uczulają. Najmniej „bezpieczne” są: pomidory, papryka, pietruszka, seler. Warzywa dla niemowląt powinny pochodzić z pewnych źródeł, z plantacji ekologicznych. Możesz podawać też gotowe posiłki firm produkujących dania dla niemowląt. Właściwości alergizacyjne warzyw zmniejsza gotowanie.

- Owoce
Najbardziej polecane są polskie, sezonowe. Importowane często są spryskiwane środkami chemicznymi, by zabezpieczyć je przed pleśnią. Często uczulają owoce cytrusowe i egzotyczne (cytryna, pomarańcza, kiwi, melon, papaja, ananas). W pierwszym roku życia lepiej też nie podawać alergicznemu dziecku truskawek, poziomek, malin, porzeczek i agrestu.

- Słodycze
Silnym alergenem jest miód i czekolada – nie podawaj ich maluchowi. Poczekaj przynajmniej do trzeciego roku życia.

- Orzechy
Często uczulają i reakcje mogą być gwałtowne (nawet wstrząs!). Nie wolno ich podawać alergikom w pierwszych dwóch latach.

Katarzyna Pinkosz
Konsultacja: dr n. med. Irena Wojciechowska, pediatra alergolog, Akademia Medyczna
mtj_dopisek.gif

 
Redakcja poleca: Programowanie żywieniowe u dzieci: jak komponować jadłospis, żeby dzieci były zdrowe?
Programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia jest bardzo ważne dla zdrowia i metabolizmu w przyszłości. To, w jaki sposób będzie odżywiane dziecko, wpłynie nie tylko na jego zdrowie, lecz także nawyki żywieniowe w dorosłym życiu. Zbilansowana i bogata w owoce i warzywa dieta jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Oceń artykuł

Ocena 2 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy