Nowe badania wykazały, że opóźnienie wprowadzenia nowych pokarmów do diety dziecka – zarówno zdrowego, jak i skłonnego do alergii – nie chroni przed rozwojem choroby alergicznej. Co więcej, restrykcyjne diety eliminacyjne mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie małego dziecka.
W przypadku maluchów uczulonych na białka mleka krowiego nowości wprowadza się tak, jak u niealergicznych dzieci – w piątym, szóstym miesiącu. Powinien o tym jednak zdecydować pediatra (najlepiej alergolog), który zna dziecko i obserwuje, w jaki sposób objawia się u niego choroba. A oto szczegóły.
Zobacz też: Skaza białkowa – objawy
PIERWSZA ZUPKA
Alergiczny maluch nie powinien na początku dostawać surowych soków owocowych ani skrobanego jabłuszka, bo surowe owoce bardziej uczulają niż gotowane, pieczone, pasteryzowane. Inaczej niż w przypadku owoców, wysoka temperatura nie zmniejsza właściwości alergizujących jajek, mięsa, ryb, a mleka – jedynie w niewielkim stopniu. Rozszerzanie diety najlepiej zacząć od zupki jarzynowej dwuskładnikowej, przygotowanej z marchewki i ziemniaka, z dodatkiem łyżeczki oliwy (dla małego alergika jest bezpieczniejsza niż masło). Nową potrawę zawsze podajemy w małych ilościach – jedna, dwie łyżeczki przez kilka dni, a gdy maluch nie reaguje uczuleniem, stopniowo można zwiększać ilość.
KOLEJNE WARZYWA
Po tygodniu do dwuskładnikowej zupki dodajemy kawałeczek pietruszki i obserwujemy reakcje dziecka, po kilku dniach – kawałek pora. (Seler często wywołuje alergię, więc wprowadza się go dużo później, po miesiącu lub dwóch). Potem można dodać do zupy kawałek brokułu, małą różyczkę kalafiora, kawałek buraczka, a po kilku dniach – fasolkę szparagową. Zupkę pomidorową malec może zjeść dopiero w 10–11. miesiącu. Nowe warzywa należy wprowadzać pojedynczo i przez kilka dni obserwować dziecko – czy na jego skórze nie pojawią się wypryski, czy nie ma wzdętego brzuszka, biegunki, wymiotów.
PRODUKTY ZBOŻOWE
Tak jak w diecie dziecka zdrowego alergikowi karmionemu piersią można podać pół łyżeczki rozgotowanej kaszy manny w przecierze jarzynowym (lub mleku mamy) w 5–6. miesiącu, a dziecku karmionemu butelką – w szóstym. Kaszki ryżowe lub kukurydziane wprowadzamy do diety dziecka karmionego piersią w siódmym miesiącu, a karmionego butelką w piątym. Pieczywo w dziesiątym miesiącu.
JAJKA
Najbardziej agresywne alergeny (owomukoid i owoalbumina) występują w białku, te zawarte w żółtku mniej uczulają. Żółtko zawiera witaminy A, D i E rozpuszczalne w tłuszczach, cenne biopierwiastki, łatwo przyswajalne białka, tłuszcze. Nie trzeba pochopnie z niego rezygnować. W 6–7. miesiącu można dodać do zupy pół żółtka i obserwować reakcję malca. Całe jajko – gdy dziecko skończy rok.
Dyskutuj na forum: Czy to alergia pokarmowa (skaza białkowa)?
Dieta
27 października 2009
Jeśli twój malec ma alergię na mleko, nowe pokarmy wprowadzaj szczególnie starannie. Nie znaczy to jednak, że jego menu musi być ubogie i jednostronne.
Polecamy
Porady