GRY
 
 

Jak ugotować jajko

Niby to takie banalne, ale nie zawsze wychodzi, pomożemy ci ugotować jajko idealnie!

edipresse.jajko na mieko.jpg
fot. Edipresse
Na skorupkach mogą znajdować się bakterie, np. salmonella. Żeby smyka przed nią uchronić, starannie myj jajka. Rób to przed gotowaniem, a nie wtedy, gdy chcesz je włożyć do lodówki. W skorupce są mikrootworki, którymi – po umyciu jaja – bakterie mogłyby się przedostawać do środka.

To właśnie z powodu ryzyka zarażenia się salmonellą gotuj jajka tak, by ścięte było zarówno białko, jak i żółtko. Nie podawaj więc maluszkowi kogla-mogla ani ciast robionych z użyciem surowego jajka (np. sernika na zimno lub wielkanocnej paschy). Nie gotuj jajek jednak dłużej niż 10 minut. Podczas zbyt długiego gotowania wokół żółtka tworzy się ciemna obwódka, a samo jajko zaczyna nieprzyjemnie pachnieć. To siarkowodór. Takie jajko na pewno nie nadaje się już dla twojego dziecka!

Zobacz też: Sprawdzony przepis na jajko na miękko
Redakcja poleca: Dlaczego dzieci powinny jeść jajka?
Zobacz jaki wpływ na rozwój dziecka ma jajko.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj