Jak ugotować kaszę jaglaną?

Jak ugotować kaszę jaglaną, żeby była smaczna i zdrowa?

Gotowanie kaszy jaglanej nie jest trudne. Ale – jak wiedzą wszystkie osoby, które mają do czynienia z gotowaniem – każdą potrawę można ugotować lepiej lub gorzej. Oto przepis, dzięki któremu wychodzi idealna jaglanka.
Małgorzata Wódz
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Gotowanie kaszy jaglanej wymaga czasu i znajomości kilku zasad, które poprawiają smak jaglanki i jej zdrowotne właściwości. O co chodzi? Między innymi o to, aby w trakcie gotowania pozbyć się kwasu fitynowego, a także goryczki.

Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną?

Dobre przygotowanie kaszy jaglanej wymaga czasu. Warto zacząć dzień wcześniej, wieczorem.
  • Starannie wypłucz kaszę na sicie pod bieżącą wodą.
  • Mocz kaszę jaglaną, najlepiej przez całą noc – to pozbawi ją kwasu fitynowego (to substancja antyodżywcza, która utrudnia wchłanianie cennych substancji obecnych w ziarnach prosa).
  • Zagotuj 2,5 razy więcej wody niż przygotowana porcja kaszy.
  • Wrzuć kaszę do ugotowanej wody i dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
  • Gotuj przez 15–20 min na małym gazie.
  • Nie mieszaj w trakcie gotowania.
  • Pozostaw kaszę w garnku pod przykryciem, żeby wchłonęła resztkę wody.
 
Ugotowana kasza jaglana dla niemowlaka przed podaniem wymaga zblendowania. Dodaj do niej trochę ciepłej wody lub mleka (np. z piersi) lub odrobinę masła. Możesz podać ją np. z duszonym jabłkiem lub z musem z jabłek.
Redakcja poleca: Dieta rocznego dziecka - film
Kiedy wprowadzać nowe pokarmy do diety niemowlaka? Czy to prawda, że roczne dziecko może jeść niemal wszystko? Posłuchaj porad pediatry.

Sposoby na usunięcie goryczki

Gorzki smak kaszy jaglanej można usunąć, mocząc kaszę przez godzinę w zimnej wodzie, a potem dokładnie płucząc. Jeśli gotujesz kaszę na sypko, możesz wrzucić ją też na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż poczujesz bardzo przyjemny orzechowy zapach. Musisz jednak wiedzieć, że świeża kasza podczas gotowania bardzo ładnie pachnie. Jeśli w smaku jest gorzka, to znak, że jest zjełczała. Takiej kaszy nie powinniśmy jeść, a na pewno nie należy podawać jej dziecku.

Kaszy jaglanej nie należy długo przechowywać – wtedy szybko jełczeje i staje się gorzka. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w ziarnach prosa, z którego wytwarza się tę kaszę. Kasza jaglana szybko wchłania zapachy innych produktów. Najlepiej przechowywać ją w suchym i ciemnym miejscu, np. w szklanym słoiku.

Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Świąteczne prezenty

Zakupy dla niemowlaka