Reklama

MFGM, czyli Milk Fat Globule Membrane, to struktura składającą się z białek i lipidów złożonych, które są połączone z frakcją tłuszczu mleka. Zawiłe? To spróbujmy nieco prościej. Podczas karmienia gruczoł sutkowy mamy uwalnia tłuszcze. Otoczone są one specjalną błoną, w której znajduje się wiele składników bioaktywnych mleka. Do niedawna w procesie produkcyjnym mleka modyfikowanego frakcja zawierająca MFGM była usuwana razem z resztą tłuszczu mlecznego, a następnie zastępowana przez oleje roślinne. Postęp w technologii żywności sprawił, że udało się ją zachować. Co to oznacza dla żywienia niemowląt? Wiele korzyści! Przede wszystkim zaś, nowocześniejsze mieszanki mleczne, dzięki którym możemy wzmacniać odporność dzieci. Kształtowanie odporności zaś ma kluczowe znaczenie dla dalszego rozwoju malucha, ponieważ prowadzi m.in. do zmniejszenia liczby infekcji i alergii.

Reklama

Odporność wyssana z mlekiem mamy

Mleko mamy to kombinacja najlepszych składników, zapewniających dziecku zbilansowaną dietę i zmniejszających ryzyko wystąpienia u niego wielu chorób. W jego składzie znajdują się między innymi:

  • laktoza (odpowiada za wchłanianie wapnia, niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości),
  • magnez,
  • fosfor,
  • liczne składniki odżywcze,
  • witaminy.

Oprócz tego, z mleka mamy dziecko wchłania nawet trzy czwarte niezbędnego mu żelaza. Bardzo ważnym składnikiem są również obecne w składzie mleka kobiecego nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym DHA) oraz węglowodany, których zadaniem jest wsparcie rozwoju korzystnych bakterii w jelitach.
Na tej liście nie może jednak zabraknąć jeszcze jednej, niezwykle istotnej zalety, jaką niesie ze sobą karmienie piersią. Jest nią budowanie odporności niemowlęcia. Układ immunologiczny malutkiego dziecka po porodzie dopiero się rozwija, przez co maluszek jest bardziej narażony na choroby. Dzieci karmione piersią chorują zdecydowanie rzadziej. To dzięki znajdującym się w mleku mamy przeciwciałom, odpowiadającym za obronę organizmu przed bakteriami, wirusami i grzybami, które mogą dostawać się do jego organizmu z zewnątrz. Wspierają także zwalczanie infekcji i pomagają maluchom szybciej wrócić do zdrowia.

MFGM stworzony w zgodzie z naturą

O ile struktura MFGM jest naturalnym składnikiem mleka mamy, dzięki postępowi nauki od niedawna dostępna jest również dla maluchów żywionych mlekiem modyfikowanym. Przewaga mleka modyfikowanego wzbogaconego w składnik MFGM nad regularnym jest znacząca.

Przebadano między innymi wpływ MFGM na częstość występowania infekcji. U niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym z MFGM zaobserwowano (w stosunku do grupy kontrolnej otrzymującej standardowe mleko modyfikowane):

  • zmniejszoną częstość występowania ostrego zapalenia ucha środkowego (ozuś),
  • w przypadku infekcji – zmniejszenie liczby dni z gorączką oraz ograniczenie użycia leków przeciwgorączkowych,
  • w przypadku niemowląt w wieku 6-11 miesięcy – zmniejszoną częstotliwość występowania biegunek.

Jednocześnie zaobserwowano, że suplementacja MFGM jest bezpieczna i dobrze tolerowana.

Liczne badania wykazały również, że poszczególne składniki MFGM wpływają pozytywnie zarówno na zdrowie niemowląt urodzonych w terminie, jak i wcześniaków . Jeśli chodzi o wcześniaki, mają one zdecydowanie wyższe zapotrzebowanie na składniki odżywcze niż maluchy urodzone o czasie. Dlatego też wzbogacenie ich diety o MFGM mogłoby nieść ze sobą dodatkowe korzyści, zwłaszcza w stanach takich, jak retinopatia wcześniacza czy infekcje.

Potencjał MFGM w przypadku maluchów po „cesarce” nie został jeszcze zbadany. Jednak dotychczasowe wyniki badań pozwalają przypuszczać, że suplementacja MFGM zadziałałaby korzystnie na mikroflorę niemowląt urodzonych przez cesarskie cięcie.

Wsparcie od pierwszych dni

Wielu problemom ze zdrowiem u dzieci w pierwszym i drugim roku życia można zapobiec, m.in. dbając o odpowiednie żywienie maluszka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka i utrzymanie karmienia z podawaniem dodatkowych pokarmów do końca 2. roku życia (lub dłużej). Z różnych jednak powodów może wydarzyć się inaczej, dlatego włączając do diety mleko modyfikowane, warto zaufać nauce.

Postęp w poznaniu składu i funkcji mleka kobiecego oraz coraz głębsze zrozumienie potrzeb żywieniowych niemowląt zaowocowały wprowadzeniem MFGM do mleka modyfikowanego. Dzięki temu zostało ono wzbogacone ważnymi, bioaktywnymi składnikami. To kamień milowy w budowaniu dziecięcej odporności.

Artykuł powstał z udziałem marki Mead Johnson Nutrition

1. Timby, N., Domellöf, E., Hernell, O., Lönnerdal, B. & Domellöf, M. Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 mo of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes: a randomized controlled trial. Am. J. Clin. Nutr. 99, 860–868 (2014).

2. Veereman-Wauters, G. et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 28, 749–752 (2012).

3. Gurnida, D. A., Rowan, A. M., Idjradinata, P., Muchtadi, D. & Sekarwana, N. Association of complex lipids containing gangliosides with cognitive development of 6-month-old infants. Early Hum. Dev. 88, 595–601 (2012).

4. Veereman-Wauters, G. et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 28, 749–752 (2012).

5. Timby, N. et al. Infections in Infants Fed Formula Supplemented With Bovine Milk Fat Globule Membranes. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 60, 384–389 (2015).

6. Zavaleta, N. et al. Efficacy of a Complementary Food Enriched with a Milk Fat Globule Membrane Protein Fraction on Diarrhea, Anemia and Micronutrient Status in Infants. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 53, 1 (2011).

7. Rueda, R., Sabatel, J. L., Maldonado, J., Molina-Font, J. A. & Gil, A. Addition of gangliosides to an adapted milk formula modifies levels of fecal Escherichia coli in preterm newborn infants. J. Pediatr. 133, 90–4 (1998).

8. Liao, Y., Alvarado, R., Phinney, B. & Lönnerdal, B. Proteomic Characterization of Human Milk Fat Globule Membrane Proteins during a 12 Month Lactation Period. J. Proteome Res. 10, 3530–3541 (2011).

Reklama

9. Timby, N. et al. Infections in Infants Fed Formula Supplemented With Bovine Milk Fat Globule Membranes. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 60, 384–389 (2015).

Reklama
Reklama
Reklama