
To nie mleko i pyłki powodują alergię! Przełom w diagnozowaniu alergii
Jak diagnozuje się alergię
- Katar, kaszel, łzawienie oczu, wysypka, świąd skóry, problemy związane z przewodem pokarmowym - każdy z tych objawów może być objawem alergii, ale też nie być jej objawem. Żeby potwierdzić alergię, niezbędny jest wywiad alergologiczny i ewentualne przeprowadzenie badań – mówi prof. Jerzy Kruszewski, alergolog z Kliniki Chorób Infekcyjnych i Alergologii Wojskowego Instytutu Medycznego.Podstawą jest rozmowa z lekarzem, który zapyta, w jakich okolicznościach pojawiają się objawy.
Można wykonać też testy z krwi – sprawdzające poziom immunoglobuliny typu E – IgE.
Przy podejrzeniu alergii wziewnej (na pyłki, roztocza, pleśnie, alergeny zwierzęce) wykonuje się testy skórne. Jednak przyszłością diagnostyki alergii są badania molekularne.
Czytaj też: Sprawdź, czy twoje dziecko ma alergię
Testy molekularne w alergii
Za pomocą testów molekularnych można sprawdzić, które konkretnie białko powoduje alergię.– W orzeszkach ziemnych jest 5 rodzajów białek, które mogą powodować uczulenie. Osoba uczulona na białko Ara h 8 może mieć też objawy alergii na pyłki brzozy, bo znajduje się w nim to samo białko. Ale nie jest to silny alergen. Z kolei białko Ara h 1 występuje też w jabłku, dlatego alergik będzie miał objawy uczulenia także po zjedzeniu jabłka. Ale najwięcej tego białka znajduje się pod skórką, więc po obraniu jabłka objawy będą słabsze – tłumaczy prof. Kruszewski.
Dzięki diagnostyce molekularnej można dokładnie sprawdzić, na co dziecko jest uczulone, czy to jest silny alergen, którego dziecko musi bezwzględnie unikać, czy też np. wystarczy go podgrzać, gdyż pod wpływem temperatury alergen traci siłę alergizacji (tak jest np. z białkiem Ara h 8.
Już dziś wiadomo, że uczulenie nie jest spowodowane pyłkiem brzozy, orzeszkami czy mlekiem, tylko konkretnie występującym w nim białkiem. Stąd alergie krzyżowe: dziecko uczulone na pyłek brzozy może mieć też alergię na jabłko, osoby uczulone na trawy często nie mogą jeść kiwi albo selera. Jest to spowodowane tym, że występują w nich te same białka.
Czytaj też: