Jak zrobić gluta
fot. Adobe Stock

Jak zrobić gluta - przepis na gluta, który zawsze wychodzi [FOTO]

Glut to inaczej slime, czyli plastyczna masa, którą zrobisz w domu. Dzieci to uwielbiają. Wystarczą 3 składniki i już go masz!
Agnieszka Majchrzak
Jak zrobić gluta
fot. Adobe Stock
Glut zawojował dziećmi. Maluchy uwielbiają robić go same, a potem ugniatać i rozciągać w łapkach. Taka zabawa ma w sobie wiele atutów i bardzo dobrze wpływa na rozwój i psychikę dziecka. A i jeszcze jedno - potrafi zająć malucha na naprawdę długi czas i bardzo długo się nie nudzi! To chyba dobry argument, aby zrobić gluta? :)

Spis treści:

Co to jest glut?

Glut to polski odpowiednik slime, czyli elastycznej masy. Jest rozciągliwy i wilgotny w dotyku, stąd chcąc nie chcąc budzi skojarzenia z katarem z nosa (pewnie dlatego taka, a nie inna nazwa, jaką otrzymał w naszym kraju). Można go wykonać samodzielnie w domu - wystarczy zmieszać ze sobą (w odpowiednich proporcjach) 3 składniki - klej i aktywator w postaci płynu do soczewek oraz sody oczyszczonej.
W początkach mody na gluta bardzo często do jego zrobienia używano jak aktywatora boraksu, czyli soli sodowej kwasu borowego. To związek chemiczny wykorzystywany w medycynie do przyspieszenia gojenia się ran oraz jako konserwant w chemii domowej. Po wchłonięciu przez organizm jest toksyczny i absolutnie nie nadaje się dla dzieci do robienia gluta!
Redakcja poleca: Najlepsza zabawka kreatywna dla przedszkolaka - film
Prezentujemy nowości rynkowe dla dzieci w wieku przedszkolnym. Którą z zabawek kreatywnych wybierzesz dla swojego dziecka?

Jak zrobic gluta, który zawsze się uda

W wykonaniu gluta najważniejszy jest aktywator, czyli składnik, który spowoduje zgęstnienie masy. Bardzo dobrze w tej roli sprawdza się płyn do płukania soczewek i soda oczyszczona kuchenna.

Do zrobienia gluta potrzebujesz:
  • klej PVA,
  • sodę oczyszczoną,
  • płyn do płukania soczewek,
  • 2 miseczki - małą i dużą,
  • łopatkę silikonową do mieszania,
  • łyżeczkę.
 
jak zrobić glut

Sposób wykonania gluta:
1. Do większej miseczki wlej około 100 ml kleju.
 
jak zrobić glut

2. W mniejszej miseczce połącz ze sobą 2 łyżeczki płynu do płukania soczewek i 1 łyżeczkę sody.
 
jak zrobić glut
 
3. Do kleju dodaj aktywator.
 
jak zrobić glut
 
3. Połączone składniki wymieszaj energicznie łopatką.
 
jak zrobić glut
 
4. Kiedy mieszanka zaczyna gęstnieć, ugniataj, rozciągaj i ściskaj masę, aby jak najlepiej połączyć wszystkie składniki i uzyskać jednolitą jej teksturę.
 
jak zrobić glut

Jak się bawić glutem?

W tej sprawie wszystko zależy od wyobraźni, pomysłów i kreatywności dziecka! Maluchy uwielbiają bawić się glutem poprzez:
  • robienie baniek – wystarczy włożyć słomkę w masę i dmuchać, powstają w ten sposób wieeelkie bańki,
  • ugniatanie,
  • rozciąganie,
  • tworzenie różnych kształtów,
  • wałkowanie.

Glut - zalety zabawki

Ta niepozorna zabawka ma wiele zalet:
  • uczy cierpliwości i skupienia - dziecko musi w odpowiednich proporcjach dodawać do siebie składniki,
  • wycisza - zajmuje ręce, dziecko musi skoncentrować się na jej wykonaniu,
  • jest zabawką sensoryczną - rozwija zmysł dotyku poprzez ściskanie, zgniatanie, wałkowanie,
  • dziecko eksperymentuje z różnymi materiałami.

Robiąc gluta - przestrzegaj zasad

Zabawa glutem i robieniem go na pewno nie są przeznaczone dla bardzo małych dzieci, które lubią wszystko wsadzać do ust. To zabawa dla przedszkolaków - mniej więcej 5-latków i starszych, czyli dzieci umiejących już przestrzegać zasad bezpiecznej zabawy.

Dlatego warto pamiętać o kilku najważniejszych z nich:
  • sprawdź, czy dziecko nie jet uczulone na któryś ze składników do zrobienia gluta,
  • miseczki do wyrabiania masy przeznacz wyłącznie już do tego celu,
  • po zrobieniu gluta trzeba dokładnie umyć ręce, naczynia i blat, na którym był robiony.

Złote rady

Podczas wyrabiania masy, glut klei się do skóry. Unikniesz tego, jeżeli będziesz dynamicznie go przekładać z ręki do ręki. Pozostawienie go na dłużej w ręku powoduje jego rozpływanie i klejenie. Jeżeli glut jest zbyt lepki albo zbyt płynny, wystarczy dodać odrobinę aktywatora i ponownie wyrobić masę.

Gluta przechowuj w szczelnym opakowaniu - najlepiej plastikowym pojemniku - w temperaturze pokojowej.

Zobacz też:

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj