syrop z czosnku i cebuli

Ten lek ma moc! Najlepszy domowy syrop na kaszel i przeziębienie

Syrop z cebuli i czosnku to silniejsze lekarstwo niż bardzo popularny syrop z samej cebuli. Sprawdź, jak go przygotować i komu podawać?
Małgorzata Wódz
syrop z czosnku i cebuli
Syrop z czosnku i cebuli łączy w sobie siłę dwóch superzdrowych produktów. Cebula i czosnek to polskie superfoods. Uznaje się je za ziołowe leki. Przygotowany z nich syrop ma właściwości podobne do antybiotyku – jego składniki działają antybakteryjnie. Stosuje się go w leczeniu przeziębień, kaszlu, szczególnie suchego, a nawet przy zapaleniu oskrzeli. Jest bezpieczny – mogą zażywać go dzieci (powyżej 2. roku życia) i kobiety w ciąży. Robi się go bardzo prosto. Sprawdź, jak połączyć cebulę i czosnek, aby powstał z nich syrop. Zobacz też przepis na syrop z samego czosnku.

Przepis na syrop z czosnku i cebuli

Syrop z czosnku i cebuli ma silniejsze właściwości niż syrop z samej cebuli. To bardzo dobry lek na przeziębienie w ciąży.

Składniki:

  •     2 cebule
  •     1/2 ząbki czosnku
  •     2 łyżki miodu lub cukru

Przygotowanie:

  1. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. 
  2. Układaj w szklanym naczyniu warstwami,
  3. Posyp każdą warstwę cukrem lub zalej miodem 
  4. Poczekaj, aż cebula puści sok (ok. 4–5 godz)
  5. Przecedź do butelki lub słoiczka przez gazę
  6. Przechowuj w lodówce do 10 dni.
Jak podawać?: Po 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.
Redakcja poleca: 3 eleganckie prezenty gwiazdkowe. Zachwycą każdą mamę!
Wybór prezentu gwiazdkowego dla maluszka to nie lada wyzwanie. Zestawy kreatywne, zabawki edukacyjne… a gdyby tak postawić na elegancję i wygodę, czyli na rozwiązania, które posłużą rodzicom i dziecku przez kilka lat. Co więcej – zachwycą każdego!

Przepis na syrop z czosnku (bez cebuli)

Syrop czosnkowy ma bardzo charakterystyczny smak. Lepiej smakuje, jeśli jest schłodzony.

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Do słoika włóż ząbki czosnku, miód i pokrojoną połówkę cytryny.
  2. Wyciśnij sok z drugiej połówki i wlej słoika
  3. Dodaj szklankę przegotowanej zimnej wody.
  4. Słoik zakręć, zamieszaj zawartość i włóż do lodówki na dobę. 
Jak podawać?: Po 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.
Staraj się, aby w diecie dziecka znalazły się też surowa cebula i surowy czosnek (dziecko może go jeść w trzecim roku życia). Traktuj je jednak jak przyprawy, dziecko nie powinno ich jeść w dużych ilościach, bo działają wzdymająco. Jeśli maluch nie lubi ich smaku, możesz dodać odrobinę cebuli do surówki, a czosnku do kanapki.
Zobacz też: Od kiedy podawać dziecku czosnek (i jak?)
[content:2_1037,0_26158,0_21921,0_22308:CMNews]
Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj