syrop z cebuli i czosnku

Syrop z cebuli i czosnku: jak zrobić i przechowywać syrop z czosnku, cebuli i miodu? [PRZEPIS DLA DZIECI]

Syrop z cebuli i czosnku to silniejsze lekarstwo niż bardzo popularny syrop z samej cebuli. Warto robić go samodzielnie w domu, bo ma wiele prozdrowotnych właściwości: działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Naturalny syrop z czosnku i cebuli można zrobić z dodatkiem miodu i cytryny − wtedy również będzie nadawał się dla dzieci i kobiet w ciąży, pomoże na przeziębienie i bolące gardło.
Małgorzata Wódz
syrop z cebuli i czosnku
Syrop z cebuli i czosnku łączy w sobie siłę dwóch superzdrowych produktów. Cebula i czosnek to polskie superfoods. Uznaje się je za ziołowe leki. Syrop z czosnku i cebuli ma właściwości podobne do antybiotyku – jego składniki działają antybakteryjnie. Stosuje się go w leczeniu przeziębień, kaszlu, szczególnie suchego, a nawet przy zapaleniu oskrzeli. Syrop z cebuli jest dobry na gardło, a do tego bezpieczny – mogą go pić dzieci powyżej 2. roku życia i kobiety w ciąży. Polecamy też syrop z cebuli i czosnku z dodatkami: z miodem i cytryną.

Spis treści:

Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku?

Syrop z czosnku i cebuli robi się bardzo prosto, trzeba jednak wiedzieć, jak połączyć cebulę i czosnek, aby powstał z nich syrop. Syrop z cebuli z dodatkiem czosnku ma silniejsze właściwości niż syrop z samej cebuli. To bardzo dobry lek na częste infekcje i ból gardła. Aby zrobić domowy syrop na przeziębienie z cebuli i czosnku, naszykuj:
  • 2 cebule
  • 1/2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru

Syrop z cebuli i czosnku: przepis

  1. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. 
  2. Cebulę i czosnek układaj w szklanym naczyniu warstwami.
  3. Posyp każdą warstwę cukrem.
  4. Poczekaj, aż cebula puści sok (ok. 4–5 godz.).
  5. Przecedź syrop do butelki lub słoiczka przez gazę.
  6. Przechowuj w lodówce do 10 dni.
Jak podawać syrop z cebuli i czosnku? Po 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.

Jak zrobić syrop z czosnku (bez cebuli)?

Syrop czosnkowy ma bardzo charakterystyczny smak. Lepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Jeśli chcesz zrobić domowy syrop z czosnku na przeziębienie, gardło i kaszel, przygotuj:
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • cytrynę
Redakcja poleca: Piniata – jak ją zrobić? Instrukcja krok po kroku (film)
Piniata to coraz popularniejszy element dziecięcych przyjęć. Przedstawiamy prosty sposób, jak samodzielnie zrobić efektowną piniatę. Choć nie jest to skomplikowane, warto zabrać się do pracy z odpowiednim wyprzedzeniem, aby piniata zdążyła wyschnąć.

Syrop z czosnku: przepis

  1. Do słoika włóż ząbki czosnku, miód i pokrojoną połówkę cytryny.
  2. Wyciśnij sok z drugiej połówki i wlej słoika.
  3. Dodaj szklankę przegotowanej zimnej wody.
  4. Słoik zakręć, zamieszaj zawartość i włóż do lodówki na dobę. 
Jak podawać syrop z czosnku? Po 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.
 

Jak zrobić syrop z czosnku, cebuli, cytryny i miodu?

Przepis na syrop z cebuli, czosnku, miodu i cytryny jest banalnie prosty. Wystarczy, że korzystając z powyższych przepisów, cukier zastąpisz miodem, a potem wyciśniesz do mikstury sok z cytryny. Właściwości takiego syropu są nie do przecenienia: witamina C zawarta w cytrynie będzie chronić przed infekcjami, a miód zadziała dodatkowo bakteriobójczo.

Jakie właściwości ma syrop z cebuli i czosnku?

Syrop z cebuli i czosnku uważany jest za naturalny antybiotyk: ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Taki naturalny syrop wzmacnia odporność i pomaga złagodzić objawy przeziębienia. Dodatkowo usprawnia trawienie, pomaga leczyć anemię i choroby układu moczowego. Dodatek miodu i cytryny potęguje prozdrowotne właściwości syropu z czosnku i cebuli.

Czy syrop z cebuli i czosnku nadaje się dla dzieci?

Tak, syrop z cebuli i czosnku (także ten z dodatkami) można podawać dzieciom od 2. roku życia. Staraj się też, aby w codziennej diecie dziecka znalazły się surowa cebula i surowy czosnek. Traktuj je jednak jak przyprawy, dziecko nie powinno ich jeść w dużych ilościach, bo działają wzdymająco. Jeśli maluch nie lubi smaku cebuli i czosnku, możesz dodać odrobinę cebuli do surówki, a czosnku do kanapki. Uwaga, jeśli podejrzewasz zapalenie ucha, nie wkładaj czosnku do ucha dziecka!

Syrop z cebuli i czosnku w ciąży

Syrop z cebuli i czosnku to świetne rozwiązanie na przeziębienie, ból gardła i kaszel w ciąży. Naturalny syrop bez chemicznych dodatków jest zdrowy i bezpieczny. Jeśli jednak mimo stosowania syropu z cebuli i czosnku objawy przeziębienia nie mijają albo twoje samopoczucie się pogarsza, zapytaj o poradę lekarza. Żadnej infekcji w ciąży nie wolno lekceważyć. W ciąży nie można też przyjmować leków na własną rękę.

Jak przechowywać syrop z cebuli i czosnku?

Syrop z cebuli i czosnku najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, koniecznie w lodówce. Wtedy zachowa on swoje właściwości przez ok. 2 tygodnie. Nie zostawiaj słoika z syropem z cebuli i czosnku w temperaturze pokojowej na dłużej, bo szybko się zepsuje i nie będzie się nadawał do spożycia.

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 18 głosy

Zobacz także

Popularne tematy