GRY

Na twardo, a może na miękko - jakie jajko dla kobiety w ciąży?

Kobiety w ciąży powinny jeść jajka. Pozostaje tylko pytanie - w jakiej postaci? Gotowane na miękko, na twardo, a może smażone? Wątpliwości rozwiewa dietetyk.
jajka, jaka w ciąży, jajka gotowane, jajecznica, alergia na jajka, dieta w ciąży
fot. Fotolia
Jajka to bardzo dobry pokarm dla kobiet w ciąży. Są cennym źródłem białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Dostarczają m.in. kwasu foliowego, choliny, niacyny czy lecytyny.

Kto nie może jeść jajek?

Mogą jeść je wszyscy, z wyjątkiem osób uczulonych na białko jaja kurzego. Pozostaje pytanie, w jakiej postaci najlepiej włączać je do swojej diety? Krótko czy długo gotowane, a może usmażone jako jajecznicę?
Redakcja poleca: Co jeść w ciąży? Zasady zdrowej diety tłumaczy ginekolog [WIDEO]
Jeśli zastanawiasz się, jaka dieta w ciąży jest najlepsza dla ciebie i dziecka, koniecznie obejrzyj nasz film. Dowiesz się, co jeść w ciąży, aby mieć dobrą formę, nie przytyć za dużo oraz urodzić zdrowe, mądre dziecko. Podpowiada ginekolog, dr Tadeusz Oleszczuk.

Jakie jajka w ciąży?

Zdaniem ekspertów za najzdrowsze uchodzą jajka gotowane na miękko, bo w płynnym żółtku znajdują się cenne dla zdrowia substancje. Co zatem ma zrobić przyszła mama, która ma nieodpartą chęć na jajko sadzone? Od czasu do czasu może sobie na nie pozwolić, pamiętając, że ważny jest sposób, w jaki się je przyrządza. 
 
Posłuchaj, co o jajach w diecie kobiet w ciąży i ich przyrządzaniu mówi dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW.

Ocena (7 ocen)

5.3
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Internetowa szkoła rodzenia

Przygotowania do porodu