owoce podczas karmienia piersią
fot. Adobe Stock

Jakie owoce można jeść karmiąc piersią – pestkowe, surowe, cytrusy?

Owoce powinny pojawiać się w diecie karmiącej mamy codziennie. Jednak wokół jedzenia owoców podczas karmienia piersią narosło wiele mitów i wątpliwości. Czy karmiąca mama może jeść truskawki, które często powodują alergię? Co z cytrusami i owocami południowymi? Wyjaśniamy, które owoce są bezpieczne w okresie karmienia piersią i ile można ich jeść.
Małgorzata Wódz
owoce podczas karmienia piersią
fot. Adobe Stock
Owoce w diecie karmiącej mamy powinny znaleźć się codziennie. Spośród zalecanych przez dietetyków 5 porcji owoców i warzyw, mama karmiąca piersią powinna jeść owoce świeże lub suszone 1-2 razy dziennie. Owoce są nie tylko źródłem witamin i składników mineralnych, ale też wielu związków, które wspomagają odporność i mają ważne znaczenie dla zdrowia – zapobiegają nowotworom, wzmacniają pracę serca, obniżają ciśnienie. 

Każdy owoc ma inne właściwości, dlatego najlepiej jeść różnorodne owoce. Po niektóre z nich w czasie laktacji można sięgać codziennie, po inne – sporadycznie. Które owoce są najlepsze w czasie karmienia piersią.

Owoce pestkowe

Owoce pestkowe to niezwykle cenny składnik zdrowej diety. Są uprawiane w Polsce i dostępne od początku lata (czereśnie) aż do późnej jesieni (śliwki). Czereśnie mogą u niektórych osób powodować wzdęcia. Przypomnijmy, że wzdęcia mamy nie powodują wzdęć u dziecka (gazy z jelit mamy nie przenikają do jej mleka). Jeśli karmiąca mama cierpi na tę dolegliwość, powinna unikać produktów wzdymających tylko z troski o swoje samopoczucie. Jeśli nic jej nie dolega, usuwanie na wszelki wypadek z diety owoców, żeby nie zaszkodziły dziecku, nie jest wskazane (czytaj więcej o diecie mamy karmiącej piersią). 

Wybierz owoc pestkowy z listy i czytaj więcej:

Owoce jagodowe

Owoce jagodowe szybko tracą świeżość, powinny więc być zjadane krótko po zerwaniu. Mają cienką skórkę, przez którą łatwo wchłaniają wszelkie pestycydy i środki konserwujące, dlatego najlepiej jeść owoce z pewnego źródła, a przed zjedzeniem dokładnie je umyć pod bieżącą wodą. Owoce jagodowe dojrzewają latem, są więc dla karmiącej mamy doskonałym źródłem cennych witamin i minerałów o tej porze roku. W pozostałych miesiącach warto sięgać po mrożone owoce jagodowe (mrożenie sprawia, że zachowują dużo swoich właściwości odżywczych).

Wybierz owoc z listy i czytaj więcej:

Owoce południowe 

Owoce południu i cytrusowe, które należą do tej grupy mają opinię owoców powodujących alergię. Z tego powodu wiele mam karmiących obawia się je jeść. Według obowiązujących zaleceń alergeny, nawet silne, nie przenikają do pokarmy, dlatego karmiąca mama może bez obaw jeść banany czy pomarańcze. Nie ma obaw, że zaszkodzą dziecku. Powinna się przed tym powstrzymać jedynie wtedy, gdy sama jest uczulona (ale w tym wypadku chodzi o zdrowie mamy, a nie ryzyko, że owoc wywoła alergię u dziecka). 

Wybierz owoc z listy niżej i czytaj więcej:

Owoce ziarnkowe

Czasami zaliczane też do owoców pestkowych. Bardzo popularne w Polsce są szczególnie jabłka i gruszki, których mamy wiele odmian. Na uwagę zasługuje również pigwa, cenne źródło witaminy C. Warto jednak wiedzieć, jak należy ją jeść.

Wybierz owoc z listy i czytaj więcej:

Inne 

  • awokado – jest owocem nie warzywem
  • orzechy – również należą do kategorii owoców, a dokładnie to owoce łupinowe
  • rabarbar – jest warzywem, ale ze względu na smak, bywa zaliczany do owoców
  • suszone owoce – idealna zdrowa przekąska dla karmiącej
Choć owoce są ważnym składnikiem zdrowej diety, należy uważać na soki owocowe. Ich nadmiar może powodować problemy z wagą, a u kobiet po porodzie utrudniać powrót do normalnej sylwetki.

Zobacz także:
Redakcja poleca: Jak karmić dziecko piersią cz. 2
W tej części filmu poznasz wygodne pozycje przy karmieniu piersią.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy