GRY

Jak uniknąć zakażenia listerią w ciąży?

Choć do zakażenia dochodzi niezwykle rzadko, to w ciężarne powinny szczególnie uważać. Sprawdź, jak ochronić siebie i dziecko przed tą bakterią.
Listerioza w ciąży
fot. AdobeStock
Listerioza wywoływana jest przez bakterie Listeria Monocytogenes. Do zakażenia dochodzi w wyniku spożycia zakażonego pokarmu lub kontaktu z chorym zwierzęciem. Bakterie te żyją w przewodzie pokarmowym około 1-10 proc. ludzi na świecie, nie wywołując przy tym żadnych objawów. Listeria może być jednak niezwykle niebezpieczna dla osób z obniżoną odpornością (HIV, cukrzyca, nowotwór), ciężarnych, noworodków i osób starszych. 

Co zrobić, by uniknąć zakażenia bakterią listerii?

Przede wszystkim należy spożywać żywność oczyszczoną i dobrze ugotowana. Do źródła zakażenia listerią należą: 
  • produkty mleczne niepasteryzowane, głównie sery pleśniowe;
  • nieumyte owoce i warzywa;
  • surowe (lub niedogotowane) mięso;
  • fermentowane surowe kiełbasy;
  • surowe i wędzone ryby;
  • owoce morze;
  • gotowe, kupne dania spożywane bez odpowiedniej obróbki cieplnej;
  • gotowe sałatki;
  • lody.

Bakteria listerii nie rozwija się w temperaturze niższej niż 2 st. C ani wyższej niż 45 st. C. Podczas obróbki cieplnej oraz pod wysokim ciśnieniem bakteria ginie. Kobiety w ciąży powinny przede wszystkim zrezygnować z:
  • niepasteryzowanego mleka;
  • potraw z mięsa przechowywanych w lodówce przez kilka dni;
  • surowych ryb i owoców morza;
  • potraw mięsnych spożywanych na zimno;
Pamiętaj, by zawsze przestrzegać zasad higieny podczas przygotowywania posiłków i dokładnie myć owoce oraz warzywa, a cytrusy dodatkowo parzyć.
Redakcja poleca: Czy grozi ci cukrzyca ciążowa? film
Czy wiesz, że cukrzyca ciążowa przebiega praktycznie bezobjawowo, a może być bardzo groźna dla matki i dziecka? Jak więc ją rozpoznać?

Jak rozpoznać zakażenie?

Chorobę można rozpoznać na postawie objawów i badań diagnostycznych. U osoby zakażonej bakterie Listeria monocytogenes można znaleźć we krwi, płynie mózgowo-rdzeniowym, wydzielinie z pochwy, stolcu czy smółce u noworodków. Choroba może pozostawać uśpiona przez nawet kilkadziesiąt dni. U osób z prawidłową odpornością choroba ma najczęściej przebieg bezobjawowy lub objawy mają niewielkie nasilenie. Główne symptomy listeriozy to:
  • gorączka;
  • bóle mięśniowe;
  • biegunka;
  • drgawki;
  • czasowa utrata przytomności.
Ciężarne zgłaszające się do lekarza zazwyczaj uskarżają się na objawy grypopodobne. U osób z zaburzeniami odporności, u dzieci i u osób starszych powyższe objawy są zdecydowanie bardziej nasilone, często dochodzi też do zaburzeń równowagi, przeczulicy, światłowstrętu, a także pojawiają się inne symptomy związane z rozsiewem bakterii w organizmie, a także z inwazją do ośrodkowego układu nerwowego. W porę niezdiagnozowana listerioza może doprowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie wsierdzia, a nawet do sepsy. Listerioza w ciąży może być przyczyną poronienia, porodu płodu martwego czy też płodu z ciężką postacią listeriozy wrodzonej. Śmiertelność z powodu listerii wśród noworodków wynosi około 80 procent. Noworodki zarażone tą bakterią mają często zapalenie spojówek oraz błon śluzowych nosa, a czasem również objawy zapalenia płuc. Towarzyszą temu zmiany skórne, drobne pęcherzyki i wybroczyny.

Jedyną metodą leczenia jest antybiotykoterapia.

Zobacz także:

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Internetowa szkoła rodzenia

Przygotowania do porodu