GRY
 
 

Jarzynka z żółtkiem

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

zupa, jarzynka z żółtkiem, przepisy dla dzieci
fot. Fotolia

Składniki

  • 1/2 małej marchwi,
  • 2 różyczki kalafiora,
  • 1/2 małego ziemniaka,
  • 1 łyżeczka świeżego masła,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 żółtka.

Przygotowanie

Marchew i ziemniak umyj, obierz i opłucz. Kalafior opłucz. Przygotuj ilości podane w przepisie. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Zmiksuj, dodaj żółtko (pamiętaj: zanim rozbijesz jajo, umyj je i sparz wrzątkiem) oraz masło. Zagotuj.

Uwaga! Dzieciom z grupy ryzyka alergii pokarmowej żółtko należy podawać po ugotowaniu jaja na twardo, starannym oddzieleniu od białka i przetarciu przez sitko.

1 porcja dla dziecka = 150 g + 10 g żółtka

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (1 ocena)

6.0
Doładuj
Przeładuj