Jedno danie na obiad

Są łatwe do przygotowania, sycące i pyszne! Zamiast tradycyjnej zupy i drugiego dania zaproponuj domownikom obiad z... jednego garnka. Na pewno będzie wszystkim smakował!
Są łatwe do przygotowania, sycące i pyszne! Zamiast tradycyjnej zupy i drugiego dania zaproponuj domownikom obiad z... jednego garnka. Na pewno będzie wszystkim smakował!

Posiłki jednodaniowe to doskonały pomysł na obiad, kiedy masz mało czasu na gotowanie, a zależy Ci, by Twoi najbliżsi dostali smaczne i zdrowe potrawy przygotowane w domu. Najprościej zrobić je z warzyw, kasz czy makaronów połączonych z mięsem lub innymi produktami białkowymi – serami, jajami, rybami (dostarczą wtedy Twoim bliskim wszystkich potrzebnych składników odżywczych). Często podstawą takich potraw są nasiona roślin strączkowych – groch, fasolka, soczewica. Kiedy dodasz do nich posiekaną natkę pietruszki, zielony koperek lub szczypiorek, wzbogacisz je w biopierwiastki i witaminę C. Przygotowując obiad jednodaniowy dla Twojego malucha, pamiętaj, by potraw nie gotować zbyt długo, żeby nie obniżyć wartości odżywczej białka i zawartości witamin – zwłaszcza z grupy B i witaminy C (są one wrażliwe na działanie temperatury). I jeszcze jedno – potrawy tego typu dostarczają więcej energii niż tradycyjne obiady. Dlatego nakładając porcje dla dzieci, staraj się, by nie były one zbyt duże.


1. Kaszka waniliowa -
od dziesiątego miesiąca życia
– 7 miarek mleka modyfikowanego następnego,
– 210 ml wody,
– 3 łyżeczki kaszki manny,
– wanilia w lasce lub esencja naturalnej wanilii.
Zagotuj wodę w rondelku. Odlej połowę do czystej, wygotowanej butelki lub wyparzonego porcelanowego kubeczka. Lekko ostudź, wsyp mleko i wymieszaj je. Do pozostałej wody wsyp kaszkę i gotuj ją na wolnym ogniu, ciągle mieszając ok. 7-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę startej na drobnej tarce wanilii lub 1-2 krople esencji wanilii. Ugotowaną kaszkę dodaj do mleka, wymieszaj. Podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury.
1 porcja = 200-220 ml

2. Zupa z mięsem z kurczaka - od drugiego roku życia
– ok. 1/2 kg piersi kurczaka,
– 150 g zielonego mrożonego groszku,
– 1 średnia marchew,
– 1 mała pietruszka,
– por,
– 2 żółtka,
– 100 g śmietany kremowej,
– 1 łyżka soku z cytryny,
– ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól.
Marchew i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce, pora pokrój w krążki. Zagotuj 2 litry wody, włóż pokrojone w paski mięso z kurczaka, przyprawy i warzywa. Gotuj ok. 15 minut. Dodaj groszek i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Żółtka wymieszaj ze śmietaną, dodaj do zupy, podgrzej. Potrawa nie może wrzeć! Dodaj sok z cytryny, zamieszaj.
Porcja dla dziecka – 250-300 g

3. Kurczak z groszkiem i szparagami - od drugiego roku życia
– 1 duża pierś z kurczaka,
– 8-10 świeżych szparagów,
– 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku,
– 1/3 szklanki mleka 2%,
– 2 łyżki mąki pszennej,
– 1/2 pęczka szczypiorku,
– 1/2 szklanki bulionu,
– przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
Mięso z kurczaka umyj. Obierz szparagi, pokrój na kawałki (około 4 cm) i gotuj ok. 5 minut. Potem w tej samej wodzie gotuj mięso około 20 minut. Groszek ugotuj osobno (8 minut) i odsącz. Mleko i mąkę starannie wymieszaj. Mięso i szparagi odsącz. Pierś kurczaka pokrój w paski. 1/2 szklanki bulionu zagęść przygotowaną mieszaniną mleka i mąki, dodaj przyprawy. Mieszając, zagotuj. Do sosu dodaj szparagi, groszek i mięso. Wymieszaj i delikatnie podgrzewaj. Dodaj do potrawy posiekany szczypiorek.

4. Muszelki z brokułami - od drugiego roku życia
– 800 g brokułów,
– 1 cebula,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 strąk czerwonej papryki,
– 4 łyżki oliwy,
– 1/4 l śmietany,
– 2 łyżki pokrojonego pomidora (świeżego lub z puszki),
– 300 g makaronu typu muszelki,
– sól,
– pieprz,
– 60 g startego żółtego sera.
Umyte brokuły podziel na różyczki, łodyżki pokrój w kostkę. Ugotuj je. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój i podsmaż, aż zmiękną. Dodaj brokuły, sól, pieprz oraz pomidory. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). Od czasu do czasu mieszaj i dolewaj w razie potrzeby wody. Dodaj śmietanę i jeszcze chwilę gotuj. Ugotowany makaron polej sosem z brokułami i posyp serem.
Porcja dla dziecka – 3 łyżki

5. Fasolkowy przysmak - od trzeciego roku życia
– szklanka drobnej białej fasolki,
– 2 łyżki oleju sojowego,
– 1 cebula,
– 1 duża marchew,
– 1/2 kg chudego mięsa wołowego,
– ziele angielskie, listek laurowy, zmielony kminek, papryka w proszku, natka pietruszki.
Fasolkę opłucz, zalej dwoma szklankami przegotowanej wody. Gotuj pięć minut, następnie pozostaw na ok. dwie godziny. W głębokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż pokrojone w drobną kostkę mięso, aż się zrumieni. Następnie dodaj posiekaną cebulę i niewielką ilość przypraw do smaku. Delikatnie podsmaż. Dodaj fasolkę razem z wodą, w której się moczyła, i gotuj potrawę około 1-1,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec gotowania dodaj do potrawy obraną, startą na grubej tarce marchew. Podawaj potrawę oprószoną zieloną pietruszką, z pieczywem pszennym.
Porcja dla dziecka = 200-300 g + bułka

6. Ryba z pomidorami - od czwartego roku życia
– 1/2 kg filetów z dorsza (bez skóry),
– 1/2 dużej cytryny,
– 4 łyżki oleju sojowego,
– 2-3 duże pomidory,
– 2 cebule,
– 3 łyżki śmietany 18%,
– przyprawy: pieprz biały, koperek, pietruszka zielona.
Filety opłucz zimną wodą. Skrop sokiem z cytryny i odstaw. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż w garnku z pokrywką, aż będzie szklista. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasadę szypułek, pokrój na plasterki. Plasterki ułóż w garnku na cebuli, posyp solą i pieprzem. Na pomidorach ułóż filety z ryby. Lekko oprósz pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj śmietanę i duś jeszcze 5 minut. Posiekaj koperek i pietruszkę, posyp gotowe danie.
Podawaj z rozcieńczonym sokiem jabłkowym.

7. Schab z ziemniakami i cukinią - od czwartego roku życia
– 3 średnie ziemniaki,
– 1 cukinia,
– 4 plastry schabu,
– 2 łyżki śmietany 18%,
– 1/2 pęczka szczypiorku,
– 1/2 szklanki bulionu z warzyw.
Ziemniaki obierz i ugotuj. Mięso lekko rozbij i oprósz solą, obsmaż w rondlu z niewielką ilością tłuszczu. Dodaj plastry cukinii, podlej bulionem i duś pod przykryciem około 5-10 minut, dodaj śmietanę, podgrzewaj, ale nie gotuj. Mięso i jarzyny rozłóż na ogrzane talerze, danie oprósz drobno pokrojonym szczypiorkiem.

8. Zapiekanka mięsno-warzywna
- od czwartego roku życia
– 350 g mielonej jagnięciny lub cielęciny,
– 8 młodych ziemniaków,
– 1 średnia cukinia,
– pęczek dymki,
– 400 g przecieru pomidorowego,
– szczypta gałki muszkatołowej do smaku,
– szczypta cynamonu do smaku,
– 2 ząbki czosnku,
– sól,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki mąki kukurydzianej,
– szklanka mleka,
– 4 łyżeczki tartej bułki,
– 1 łyżka startego żółtego sera,
– 2 łyżki oliwy z oliwek.
Na patelni teflonowej przyrumień cebulę, dodaj mięso i poczekaj, aż się zetnie. Dodaj przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 5 min. Ziemniaki umyj i pokrój w plastry. Wrzuć na wrzącą wodę, gotuj 2 min. i odcedź. Cukinię umyj, pokrój w plasterki, opłukany szczypiorek dymki drobno posiekaj. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Ułóż masę mięsną, a na niej ziemniaki i cukinię.
Sos: w rondelku rozpuść masło, zdejmij z ognia, dodaj mąkę i wymieszaj. Przestudź, dodaj mleko, szczyptę soli. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Polej potrawę sosem, posyp tartą bułką i wstaw do średnio gorącego piekarnika (180°C). Piecz ok. 45 min. Po wyjęciu posyp serem i szczypiorkiem.
Redakcja poleca: Jak zrobić lampion z dyni? Instrukcja krok po kroku [WIDEO]
Robienie lampionu z dyni to jedna z tradycji halloweenowych. Gotowy lampion może zdobić dom przez całą jesień, a nie tylko w święto duchów. Podpowiadamy, jak go zrobić w kilku prostych krokach (i co zrobić, żeby przetrwał dłużej!).
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy