GRY
 
 

Kapuśniaczek ze słodkiej kapusty - przepis

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

zupa, danie, obiad
fot. Panthermedia

Składniki

  • 1/2 średniej główki białej kapusty,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 pomidory.
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie

Kapustę opłucz i poszatkuj. Zagotuj wodę (ok. 1 litra). Wrzuć do niej kapustę i przyprawy. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na grubej tarce, ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj je do kapusty. Pod koniec gotowania dodaj też pokrojone w ćwiartki obrane ze skórki pomidory. Gdy warzywa będą miękkie, przypraw je roztartym czosnkiem i sokiem z cytryny. Możesz podawać z grzankami.

Porcja dla dziecka - 150-200 g

Ocena (16 ocen)

4.6
Doładuj
Przeładuj