GRY
 
 

Kapustkowy krem z indykiem

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

dziecko, mama, kuchnia, warzywa, sałatka

Składniki

  • kawałek piersi z indyka (40 g) - QAFP,
  • mała marchewka,
  • pół małej pietruszki,
  • mały kawałek pora,
  • 2 brukselki,
  • ziemniak,
  • łyżka zielonego groszku,
  • pół łyżeczki masła.

Przygotowanie

Mięso ugotuj osobno w małej ilości wody. Marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój na kawałki i razem z groszkiem wrzuć do około pół litra wrzątku. Dodaj pokrojoną na ćwiartki brukselkę i gotuj do miękkości. Zdejmij z gazu, wyjmij kilka ziarenek groszku, a resztę zmiksuj na jednolity krem. Dodaj masło i zagotuj. Zupkę-krem przełóż do miseczki. Mięso z indyka bardzo drobno posiekaj i posyp nim zupkę. Możesz ją udekorować ziarenkami ugotowanego groszku (nie podawaj ich dziecku w całości).
Doładuj
Przeładuj