GRY
 
 

Brukselka dla karmiącej mamy?

Brukselka ma podobny smak do kapusty, ale nieco delikatniejszy i lekko gorzkawy. To bardzo wartościowe warzywo - mimo że w Polsce wciąż jest w niełasce.

Brukselka
fot. Fotolia
Brukselka, czyli kapusta brukselska, jest skrzyżowaniem jarmużu z kapustą. Pochodzi z Belgii, a jej nazwa wiąże się oczywiście ze stolicą tego kraju - Brukselą. Najwięcej brukselki uprawia się m.in. w Holandii i Niemczech.

Co dobrego w brukselce?

Brukselka zawiera najwięcej wapnia ze wszystkich warzyw kapustnych. Warzywo to zawiera również inne składniki mineralne, m.in. potas, magnez, cynk, a także białko i węglowodany. Poza tym obfituje w witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B. Brukselka jest nadzwyczaj cenna dla kobiet ciężarnych, bo stanowi skarbnicę kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wad ośrodkowego układu nerwowego u dzieci. Ze względu na zawartość błonnika reguluje trawienie. Poprawia też odporność. Jest niskokaloryczna, bo ma tylko 40 kcal w 100 g.
Redakcja poleca: Diety zakazane podczas karmienia piersią – film
Czy wiesz, że niezależnie od tego, co jesz, skład twojego mleka się nie zmienia? Dlaczego więc restrykcyjne diety nie są zalecane podczas karmienia piersią? Sprawdź!

Czy karmiąca mama może jeść brukselkę?

Brukselka należy do warzyw kapustnych, które mają opinię wzdymających, więc u osób wrażliwych może przyczynić się do wzdęć. Karmiąca mama oczywiście może jest brukselkę w rozsądnych ilościach, o ile nie ma na nią nadwrażliwości. Jedynie w pierwszym miesiącu karmienia dziecka można z niej zrezygnować i ostrożnie wprowadzić ją do diety w drugim miesiącu. Ewentualne dolegliwości mogą pojawić się tylko u mamy karmiącej - gazy powstające w jelitach kobiety nie są w stanie przedostać się do pokarmu, a tym samym wywołać problemów z brzuszkiem u dziecka.

Kiedy jest najlepszy sezon na brukselkę?

Najlepszy sezon na świeżą brukselkę w Polsce jest od października do lutego. Jednak dostępna jest ona przez cały rok w postaci mrożonej.

Zobacz też: Jak mrozić owoce? Robimy domowe mrożonki

Jak jeść brukselkę?

Warto kupować tylko soczystą brukselkę - zwiędłą, matowa będzie miała goryczkę i nie pomoże nawet usuwanie zepsutych listków. Podczas gotowania warto dodać do wody odrobinę mleka lub cynamonu - straci swój specyficzny zapach. Jej charakterystyczny brukselkowy smak pomoże złagodzić dodatek żółtego sera, sosu serowego lub śmietanowego. Można ją jeść jako jarzynkę, w sałatkach, zapiekaną pod beszamelem albo gotowaną jako dodatek do drugiego dania. Dobrze przechowuje się w postaci mrożonej.


Wróć do talerza
Czytaj też na Polki.pl: 8 pytań i odpowiedzi na temat karmienia piersią
Doładuj
Przeładuj