GRY
 
 

Dlaczego karmiąca mama powinna jeść pomidory?

Zdrowe są nie tylko świeże pomidory, ale również wszelkie przetwory przygotowane z nich. Warto je jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsze są te dojrzewające w sezonie.

Pomidor
fot. Fotolia
Pomidory sprowadził do Europy Krzysztof Kolumb w XVI wieku i od tego czasu, ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie, zrobiły oszałamiającą karierę. Również w przemyśle spożywczym: keczup, przecier pomidorowy, passata, sok pomidorowy, pellatti. Warto pamiętać, że przetwory z pomidorów zawierają 2-3 razy więcej likopenu niż świeże pomidory.

Co dobrego w pomidorach?

Pomidory mają mnóstwo witaminy C – jeden spory owoc pokrywa nawet 50 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Zawierają sporo witaminy E i beta-karotenu, a także witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy) i witaminę K (wpływa na krzepliwość krwi). Pomidory zawierają też dużo składników mineralnych: potas, wapń, magnez, żelazo, a także mikroelementy: mangan, miedź czy kobalt. Największym bogactwem pomidorów jest jednak likopen – naturalny barwnik, dzięki niemu pomidory mają intensywnie czerwony kolor – który jest on niezwykle silnym antyutleniaczem. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy, a nawet może zmniejszać ryzyko raka szyjki macicy i hamować proces zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Świeże pomidory zawierają aż 93 proc. wody, więc są niskokaloryczne (ok. 15 kcal/100g).

Zobacz też: 5 najlepszych pozycji do karmienia piersią
Redakcja poleca: Diety zakazane podczas karmienia piersią – film
Czy wiesz, że niezależnie od tego, co jesz, skład twojego mleka się nie zmienia? Dlaczego więc restrykcyjne diety nie są zalecane podczas karmienia piersią? Sprawdź!

Czy karmiąca mama może jeść pomidory?

Tak, karmiąca mama może jeść pomidory, ale w rozsądnych ilościach. Pomidory mogą powodować alergię, a jeśli ją masz, powinnaś wykluczyć pomidory z diety. Alergia na pomidory może wchodzić w alergię krzyżową z alergią na pyłki brzozy, bylicy, traw i zbóż oraz orzeszki ziemne. Jeśli cierpisz na zgagę, także unikaj pomidorów. Wszystkie to ograniczenia wynikają jednak z troski o zdrowie karmiącej mamy, bo alergeny pomidora nie przedostają się do pokarmu, a tym samym do dziecka.

Kiedy jest najlepszy sezon na pomidory?

W Polsce sezon na pomidory trwa od lipca do października. Poza sezonem można kupić pomidory szklarniowe lub importowane.

Zobacz też: Jak wybrać dobre pomidory?

Jak jeść pomidory?

Na surowo, jako dodatek do sałatek, kanapek, w zupie, w sosach. Nie należy łączyć pomidorów z ogórkami, np. w sałatkach, bo obecny w ogórkach enzym niszczy zawartą w pomidorach witaminę C.
Popularne gatunki pomidorów:
  • okrągłe – najpopularniejsze, mają dużo soku, najsmaczniejsze są te, które wyrosły na słońcu, szklarniowe mogą być nieco mdłe i mało aromatyczne. Dobre na surowo i po ugotowaniu oraz na przetwory.
  • malinowe – największe z pomidorów, mają ścisły miąższ, sporo dużo soku, łagodny i słodki smak. Pyszne na surowo, ale dobre też na przetwory.
  • koktajlowe – najmniejsze z pomidorów, miewają kolor czerwony, pomarańczowy lub żółty. Najczęściej używane do dekoracji.
  • podłużne (bycze serca) – mają podłużny kształt i twardy miąższ, są niezbyt soczyste, mają mało pestek, smakowo są zbliżone do malinowych, ale mają mniej aromatu. Dobre na sałatki i przetwory.
  • karłowate – zwykle sprzedawane są w gronach na gałązkach, mają intensywny smak i dużo soku.

Wróć do talerza
Czytaj też na Polki.pl: Jadłospis na 7 dni diety wg Ewy Chodakowskiej
Doładuj
Przeładuj