GRY
 
 

Rzodkiewka dla karmiącej mamy?

Rzodkiewki to jedne z pierwszych warzyw pojawiających się na wiosnę. Te wczesne nie zawsze są najzdrowsze, ale w pełni sezonu rzodkiewki to samo zdrowie. Czy karmiąca mama może je jeść bez przeszkód?

Rzodkiewka
fot. Fotolia
Rzodkiewki nie tylko są smaczne, ale też świetnie nadają się na niskokaloryczną przekąskę. Poprawiają odporność i nawet mogą łagodzić objawy zgagi. Niektórzy twierdzą nawet, że rzodkiewki to powinny jeść kobiety karmiące piersią, ponieważ wspomaga ono laktację.

Co dobrego w rzodkiewkach?

Tak naprawdę rzodkiewki zawierają niewiele witamin - najwięcej witaminy C, trochę witaminy K, kwasy foliowego oraz PP i z grupy B. Ich największym bogactwem jest jednak potas, choć są też źródłem wapnia, magnezu czy żelaza i fosforu. Mają mało kalorii – ok. 16 kcal w 100g. Rzodkiewki korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego: pobudzaja łaknienie i trawienie, wspomagają pracę wątroby, a także korzystnie działają na produkcję żółci. Mogą też obniżać ciśnienie krwi, bo zawiera dużo potasu. Ma też działanie podobne do antybiotyku – czyli przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Zobacz też: 10 sprawdzonych sposobów na poprawienie laktacji
Redakcja poleca: Diety zakazane podczas karmienia piersią – film
Czy wiesz, że niezależnie od tego, co jesz, skład twojego mleka się nie zmienia? Dlaczego więc restrykcyjne diety nie są zalecane podczas karmienia piersią? Sprawdź!

Czy karmiąca mama może jeść rzodkiewki?

Tak, karmiąca mama może bez obaw jeść rzodkiewkę. Powinna jednak uważać na pierwsze nowalijkowe rzodkiewki, które są w sprzedaży do połowy maja, bo mogą zawierać sporo szkodliwych azotanów.

Kiedy jest najlepszy sezon na rzodkiewki?

Sezon na rzodkiewkę zaczyna się już w kwietniu i trwa aż do września. Poza sezonem rzodkiewki nie są raczej dostępne.
Uwaga! Rzodkiewki należą do nowalijek, czyli warzyw, które jako jedna z pierwszych świeżych warzyw pojawiają się wiosną. Wtedy w sklepach dostępne są głównie rzodkiewki szklarniowe, które mogą zawierać dużo azotanów, które nie są korzystne dla zdrowia.

Zobacz też: Szczypiorek, natka, rzeżucha, czyli witaminy prosto z parapetu

Jak jeść rzodkiewkę?

Najlepiej jeść świeże rzodkiewki. Warto pamiętać, że jadalne są również młode listki rzodkiewek, które są delikatne w smaku i bogate w składniki odżywcze. Rzodkiewki można dodawać do kanapek, twarożku, sałatek. Mogą stanowić też przekąskę między posiłkami. Jeśli są zbyt ostre, warto je maczać w gęstym naturalnym jogurcie. Smaczne są również na gorąco – duszone lub gotowane.


Wróć do talerza
Czytaj też na Polki.pl: Czy nowalijki na pewno są zdrowe?
Doładuj
Przeładuj