Proste faworki

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności łatwy

tłusty czwartek, przepisy na faworki, faworki tradycyjne
fot. Panthermedia

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18 %
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania faworków

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej. Dodaj żółtka i jajko, szczyptę soli i cukier, spirytus i śmietanę.
  2. Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszaj, zagnieć ciasto, wybij je porządnie drewnianym wałkiem.
  3. Na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowuj kawałki ciasta jak najcieniej.
  4. Ciasto pokrój nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości 12-15 cm, natnij wzdłuż każdy środek paska na długość 5 cm.
  5. Przełóż przez nacięcie koniec paska.
  6. Na głębokiej patelni lub w garnku dobrze rozgrzej tłuszcz i smaż faworki z obu stron.
  7. Zarumienione układaj na bibułowym ręczniku, żeby ociekł tłuszcz.
  8. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem.

Zobacz też inne przepisy na pączki oraz przepisy na Tłusty Czwartek

 
Oceń artykuł

Ocena 5 na 5 głosy

Popularne tematy