GRY
 
 

Karnawałowe faworki

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności łatwy

tłusty czwartek, przepisy na faworki, faworki tradycyjne
fot. Panthermedia

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18 %
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania faworków

Przygotowanie

Mąkę przesiej, obłóż kawałkami masła i siekaj, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka i jajko, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszaj, wyrób ciasto, wybij je drewnianym wałkiem. Na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowuj kawałki jak najcieniej. Ciasto pokrój nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości 12-15 cm, natnij wzdłuż każdy środek paska na długość 5 cm. Przełóż przez nacięcie koniec paska. Na głębokiej patelni lub w garnku dobrze rozgrzej tłuszcz i smaż faworki z obu stron. Zarumienione układaj na bibułowym ręczniku, żeby ociekł tłuszcz. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem.

Sprawdź inne słodkie przepisy
Doładuj
Przeładuj