GRY
 
 

Karp w sosie cytrusowym

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

ryba, sos, filet, pomarańcza
fot. HLPhoto - Fotolia.com

Składniki

  • karp
  • litr wywaru warzywnego
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu lub łyżeczka mielonego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
Sos:
  • spora cytryna
  • pomarańcza lub 2 mandarynki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka miodu

Przygotowanie

Oczyszczonego karpia pokrój w dzwonka, posól, skrop sokiem cytrynowym i odstaw na pół godziny. Przełóż rybę do garnka, zalej bulionem, po czym dodaj goździki i cynamon. Gotuj na małym ogniu 20 minut.
Sos: wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj ze śmietaną oraz miodem, schłodź w lodówce. Rybę podawaj z sosem po półgodzinie.

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj