- 5 łyżek kaszy manny
- 1,5 szklanki ulubionego płynu (najlepiej mleka, może być napój sojowy)
- 1 łyżeczka żelatyny
- białko jaja
- ulubione dodatki, np. jabłko, orzechy laskowe, słonecznik
Mleko doprowadzamy do wrzenia. Niewielką ilość odlewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę.
Do mleka wsypujemy kaszę mannę i gotujemy aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Następnie dolewamy rozpuszczoną żelatynę i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do kaszy. Przekładamy do naczynia i wkładamy na noc do lodówki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Przepis nadesłany przez Iwonę na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie