GRY

Kaszki dla niemowląt - jak i kiedy podawać

Kaszki to pierwszy produkt zbożowy, który wprowadzasz do diety dziecka w pierwszym półroczu. Sprawdź, w jakiej kolejności podawać kaszki.

6303898-683x1024.jpg
Właśnie dzięki kaszce twoja pociecha ma szansę pierwszy raz zetknąć się z glutenem (biało zawarte w zbożach). Jeśli jest karmiona piersią – już w piątym miesiącu, a w szóstym – gdy dostaje mleko modyfikowane. Kiedyś produkty glutenowe podawało się dopiero w 10. miesiącu życia dziecka. Od kilku lat jednak dietetycy zalecają, by odrobinę kaszki glutenowej (manny, pszennej) wprowadzić do menu dziecka szybciej. Sporo badań naukowych dowiodło, że wczesne, stopniowe wprowadzanie glutenu zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię (przewlekła choroba polegająca na uczuleniu na białko zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie). Mniej więcej w tym samym czasie maluch może też próbować kaszek z innych zbóż, na początku łączonych z mlekiem lub jako składnik obiadów lub deserów. Sprawdź, czy wprowadzasz je do diety dziecka w odpowiedniej kolejności. Uważaj też na ilość, bo kaszka, zwłaszcza manna, ma sporo kalorii i tuczy.

Zanim dziecko skończy rok

Zacznij od podawania drobnych kaszek, które po przygotowaniu mają delikatną, płynną konsystencję. Po siódmym–ósmym miesiącu przyjdzie czas na nieco grubsze rodzaje kasz. Jednak muszą one być naprawdę dobrze rozgotowane.
Redakcja poleca: Sprawne paluszki – od klocków do szlaczków i literek [WIDEO]
Rozwój małej motoryki – tak psychologowie określają naukę sprawności rączek naszych dzieci. Można i warto go wspierać, by maluch z czasem lepiej chwytał, rysował, pisał. Sprawne paluszki to dla malucha wielka rzecz! Jak konkretnie wielką rolę pełni u malucha, opowiada psycholog – Dorota Maciejec. Komentuje zaś vlogerka „10 minut spokoju”.

1. Kaszki glutenowe

  • Kaszka manna dla karmionych piersią – po czwartym miesiącu, dla karmionych butelką – po piątym miesiąca. Odrobinę – czyli pół łyżeczki – rozgotowanej kaszy manny możesz podać dziecku razem z przecierem jarzynowym, ale tylko raz w ciągu dnia.
  •  
  • Kaszka pszenna dla karmionych piersią – po czwartym miesiącu, dla karmionych butelką – po piątym miesiącu. Zamiast odrobiny manny do przecierów jarzynowych możesz dodawać również inną kaszkę glutenową, np. pszenną. Większość mam niemowląt sięga po kaszki produkowane specjalnie z myślą o najmłodszych. Zawsze trzeba przeczytać informację producenta o tym, jak przygotować kaszkę (dodać wodę czy mleko) i od jakiego wieku można podawać ją dziecku.
  •  
  • Kuskus po dziewiątym miesiącu dla karmionych piersią i butelką. Warto o nim pamiętać, gdyż jest delikatny i szybko się go przygotowuje. Ta pszenna kasza może być na przykład składnikiem zupki. Ponieważ dodatek kuskusu sprawia, że w daniu są wyczuwalne grudki – maluch będzie dzięki niej trenował jedzenie pokarmów o gęstszej konsystencji. Starszemu dziecku, które je już obiadek z dwóch dań, możesz podać łyżeczkę kuskusu do mięsa i jarzyn na drugie danie. Pamiętaj tylko, żeby przygotowując go, po zalaniu wrzątkiem gotować kuskus przez moment i dopiero potem zostawić pod przykrywką do napęcznienia.

2. Kaszki bezglutenowe

  • Kaszka ryżowa dla karmionych piersią – po szóstym miesiącu, dla karmionych butelką – po czwartym miesiącu. W diecie dziecka karmionego butelką kaszka ryżowa lub kleik na początku może być dodatkiem do zupki-przecieru jarzynowego. Później możesz ją dodawać do przecieru owocowego, mleka albo gotową kaszkę mleczno-ryżową podawać jako jeden z posiłków w ciągu dnia. Zgodnie ze schematem żywienia dziecko karmione piersią w siódmym miesiącu powinno zjeść na jeden posiłek np. przecier owocowy z dodatkiem kaszki bezglutenowej, choćby ryżowej.
  •  
  • Kaszka kukurydziana dla karmionych piersią – po szóstym miesiącu, dla karmionych butelką – po czwartym miesiącu. Tę kaszkę możesz dodawać do dań wymiennie z kaszką ryżową. Kukurydziana ma mniej neutralny smak niż ryżowa. Najlepiej sama się przekonaj, która z nich najbardziej smakuje twojemu dziecku.
  •  
  • Kaszka krakowska po siódmym miesiącu dla karmionych piersią i butelką. To kasza gryczana łamana (ziarna zostały rozdrobnione). Zawiera minimalne ilości glutenu, a jednocześnie jest nieco grubsza niż gotowa kaszka, więc w zupce są wyczuwalne delikatne grudki. Dzięki nim dziecko może zacząć uczyć się jeść pokarmy o mniej jednolitej konsystencji.
  •  
  • Kasza krakowska doskonale nadaje się do przygotowania pierwszego krupniczku – tylko dobrze ją rozgotuj, by była miękka.
 

Po pierwszych urodzinach

Kaszki i kasze nadal mogą być składnikiem drugich dań, zup, nadzienia, np. do pierogów czy nawet deserów. Tuż po pierwszych urodzinach staraj się je gotować tak długo, żeby były naprawdę miękkie. Najlepiej w takiej ilości wody, którą kasza zdoła wchłonąć. Dzięki temu, odcedzając kaszę, nie wylejesz cennych składników, które się z niej wygotowały.
  • Kasza gryczana – Zawiera sporo witaminy E i lecytynę. Choć jej ziarno jest twarde, ugotowaną na sypko możesz podać dziecku już pod koniec pierwszego roku życia. Może być smacznym składnikiem drugiego dania lub nadzieniem do pierożków.
  •  
  • Kasza jaglana – Wytwarzana z prosa. Jest delikatna w smaku i bogata w fosfor, żelazo i witaminę A. Ma też sporo tłuszczu, w tym cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można ją podawać na słodko (np. z owocami), dodawać do zupki lub drugiego dania.
  •  
  • Kasza jęczmienna – Jest doskonałym źródłem błonnika, a tłuszcz w jęczmieniu składa się głównie ze zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasze jęczmienne są łatwostrawne – świetnie nadają się dla dzieci. Młodszemu dziecku najpierw podaj kaszę łamaną lub perłową – są drobniejsze niż pęczak (ten ze względu na grubość ziaren długo się gotuje, ale jest smaczny). Kasze jęczmienne dodawaj do zup lub do drugiego dania.

Konsultacja: Andrzej Malinowski, pediatra, leczy dzieci od 32 lat, prowadzi prywatną praktykę w Łodzi

Zobacz też: 5 sprytnych sposobów na kasze 
 
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Kłopoty w pieluszce

Karm piersią, polecamy!