GRY

Jedzenie dla dziecka w 3 krokach wg Katarzyny Bosackiej [WIDEO]

Dziennikarka Katarzyna Bosacka to od lat niestrudzona promotorka zdrowego jedzenia i tropicielka wszelkiej chemii w żywności. Zdradziła mamotoja.pl jak za pomocą trzech zasad, kupuje jedzenie dla swoich dzieci. Wie co mówi, w końcu ma ich aż czwórkę!
W moim domu są pewne zasady – mówi dziennikarka. Ale są też od nich pewne odstępstwa, a nawet małe grzeszki!

Idę na zakupy z duchem prababci

Bosacka mówi, że na co dzień kupuje do jedzenia dobry chleb, jajka, sery, warzywa. Rzadko wędliny, gdyż jak tłumaczy nie ma do nich "dosyć dużego zaufania". "Jeżeli już kupuję wędlinę, to musi mieć w swoim składzie dużo mięsa" – zastrzega.

Proponuje, aby idąc na zakupy wziąć ze sobą ducha prababci. "Idzie prababcia z nami i nam podpowiada. Chcemy wziąć orzechy w karmelu, a prababcia nam mówi: za moich czasów się tego nie jadło. Weź w łupinach lub łuskane, bez żadnych dodatków" – radzi dziennikarka. Bo jak podkreśla, im produkt jest mniej przetworzony, tym lepszy dla naszego zdrowia.

Krótka lista składników

Kupujemy produkty spożywcze z krótką listą składników, im krótszą, tym lepiej – mówi Bosacka. Jeśli na etykiecie znajdujemy składnik, którego nie znamy, to taki produkt lepiej odłożyć na półkę. Warto też zastanowić się, czy to, co kupujemy, aby na pewno wygląda jak prawdziwe jedzenie. "Jeżeli kupuję niebieski napój, to czy on wygląda jak coś do picia, czy jednak wygląda jak płyn do mycia szyb?" – zastanawia się dziennikarka.

Jak mówi, wiele produktów nie spełnia norm. Jest bardzo wiele podróbek – są pseudo śmietany, pseudo sery, pseudo kawy, pseudo parówki, pseudo pasztety. "Czasami pasztety dla kotów mają więcej mięsa niż te, które są na półkach z produktami dla ludzi. Jeśli źle wybierzemy, to nasz kot zje lepiej niż my" – stwierdza.

Nie ma udanego dzieciństwa bez słodyczy

Przychodzi weekend i dzieci Katarzyny Bosackiej mają przyzwolenie na słodkie rzeczy. "Jeżeli pojawią się lody, żelki od czasu do czasu, albo paczka chipsów zjedzona na przyjęciu urodzinowym u kolegi, to pamiętajmy o tym, że to też jest element dzieciństwa" – mówi.

"Tak jak za naszych czasów wata cukrowa była najlepsza na świecie i pańska skórka pod cmentarzem na 1 listopada" – wspomina. Dlatego apeluje, aby nie zakazywać jedzenia słodyczy naszym dzieciom. Ważne, aby nie było to na co dzień.

Katarzyna Bosacka jest dziennikarką prasową i telewizyjną, autorką publikacji na temat zdrowia, urody, nauki, medycyny i wychowania dzieci. Szefowa działu urody i zdrowia w "Wysokich Obcasach"

Podobają się wam takie rady? Podzielcie się swoim zdaniem w komentarzach!

Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Zimowy wypoczynek