kawa w ciąży
fot. Adobe Stock

Kawa w ciąży: bezpieczna ilość, skutki przedawkowania

Kawa w ciąży nie jest zakazana. Jednak badania sugerują, aby ciężarna nie przyjmowała więcej niż 200-300 mg kofeiny dziennie.
Ewa Janczak-Cwil
kawa w ciąży
fot. Adobe Stock
Kawa w ciąży jest dozwolona, ale tylko w małych ilościach. Kobieta spodziewająca się dziecka powinna ograniczyć do minimum ilość kofeiny w swojej diecie i nie przekraczać dawki 200-300 mg na dobę. Taka ilość tej substancji znajduje się w 2-3 małych filiżankach kawy. Należy jednak pamiętać, że kofeinę zawierają też inne produkty.

Kawa w ciąży:

Kawa w ciąży – gdzie jest kofeina

Kofeinę naturalnie zawiera kawa i herbata. W mniejszych ilościach znajduje się w kakao, coca-coli i czekoladzie. Zawierają ją też  napoje energetyzujące, a nawet suplementy diety czy leki przeciwbólowe. Ile jest kofeiny w różnych napojach:
  • filiżanka czarnej kawy zawiera 70-140 mg kofeiny,
  • filiżanka kawy rozpuszczalnej to ok. 95 mg kofeiny,
  • filiżanka espresso to 57 mg kofeiny,
  • filiżanka kawy mrożonej – 50-70 mg,
  • szklanka czarnej sypanej herbaty – 65 mg kofeiny.
Redakcja poleca: Czy można pić kawę w ciąży, a jeśli tak, to w jakich ilościach?
Picie kawy w ciąży jest dozwolone, ale trzeba to robić z umiarem. Kofeina przenika przez łożysko i może zaburzać rozwój płodu. Dopuszczalna, bezpieczna ilość kofeiny dla ciężarnych to 200 mg na dobę.

Kawa w ciąży – ile można jej pić

Zgodnie z aktualną wiedzą, kawę w ciąży można pić, ale powinny to być max. 2 filiżanki espresso lub 2 kawy rozcieńczone mlekiem. W żadnych badaniach naukowych nie stwierdzono niekorzystnego wpływu takich dawek kofeiny (200 mg dziennie) na przebieg ciąży w drugim i trzecim trymestrze. Nie sprawdzano, jak kofeina wpływa na ciążę i płód w pierwszym trymestrze.

Kawa w ciąży – skutki przedawkowania

Przyjmowanie dziennie przez ciężarne więcej niż 300 mg kofeiny może niekorzystnie wpływać na przebieg ciąży. Ryzyko obejmuje w takim wypadku:

Wpływ kofeiny na płód

Kofeina z łatwością przenika przez łożysko do płynu owodniowego, a stamtąd do organizmu płodu. Wrażliwe na nią są kształtujące się narządy dziecka, m.in. wątroba. Ponieważ nie jest jeszcze w pełni wykształcona, nie potrafi poradzić sobie z metabolizowaniem kofeiny – zajmuje jej to nawet kilka dni. Obciążony kofeiną organizm płodu może być gorzej dotleniony i odżywiony. Dzieje się tak wskutek wzrostu stężenia katecholamin, które rośnie po spożyciu kawy.

Zobacz też: Kofeina o wątroba płodu

Wpływ kofeiny na zdrowie ciężarnej

Kofeina podnosi ciśnienie krwi, podrażnia żołądek, wypłukuje wapń i magnez, a pita w nadmiarze może zaburzać wchłanianie żelaza. Zatem jeśli przyszła mama ma anemię, cierpi na zgagę, dokuczają jej bolesne skurcze nóg, cierpi na bezsenność w ciąży, powinna unikać picia kawy. Być może jej spożywanie wręcz przyczyniło się do tych problemów...
Jeśli zrezygnowanie z picia kawy jest ponad siły ciężarnej, może ona spróbować pić kawę bezkofeinową.

Kawa zbożowa w ciąży

Kawa zbożowa pita w ciąży jest bezpieczna, a w okresie laktacji nawet zalecana. Piją ją też dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.

Kawa rozpuszczalna w ciąży

Kawa rozpuszczalna jest gorszej jakości od świeżo mielonej czy sypanej, a przy tym zawiera podobną do niej ilość kofeiny. W ciąży zatem lepiej jest pić kawę naturalną, parzoną ze zmielonych ziaren.

Więcej o kawie i ciąży:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy