Dlaczego gluten podaje się teraz niemowlakom inaczej? [WIDEO]

Eksperci zajmujący się żywieniem dzieci co pewien czas zmieniali zalecenia dotyczące podawania glutenu. Jakie obowiązują teraz, wyjaśnia pediatra z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Jeszcze do niedawna z wprowadzeniem glutenu trzeba było czekać, aż dziecko skończy 10. miesięcy. Dopiero wtedy niemowlak mógł zjeść pierwszą kaszkę czy kawałek pieczywa. Ale wcześniej musiał dostać tzw. szczepionkę, czyli malutką porcję kaszki glutenowej (np. pół łyżeczki kaszy manny) już w 4. miesiącu. To miało go uodpornić przed ewentualną alergią na gluten lub celiakią. Te zalecenia nie są już aktualne.

Kaszki dla niemowląt - sprawdź opinie rodziców

Dlaczego zalecenia dotyczące podawania glutenu się zmieniają? 

Na zmianę zaleceń wpływają wyniki najnowszych badań naukowych – tłumaczy dr hab. n. med. Piotr Dziechciarz, pediatra gastroenterolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. – Przez wiele lat opieraliśmy swoją opinię na naszym doświadczeniu, potem zaczęły ukazywać się coraz lepsze badania. W tej chwili wiemy jedno – nie ma żadnych dowodów, że wprowadzanie glutenu inaczej niż pozostałych pokarmów, może mieć jakieś znaczenie. 

Kiedy najlepiej wprowadzać gluten?

Według aktualnej wiedzy produkty zawierające gluten możemy wprowadzać do diety między skończonym 4. a 12. miesiącem życia dziecka. Jest tylko jedno zalecenie – podkreśla dr Dziechciarz. Gluten powinniśmy wprowadzać w małych ilościach, a nie dużo na jeden raz – podobnie jak dawniej, gdy nasze babcie dawały nam do przegryzienia kawałek skórki od chleba – wyjaśnia pediatra. 

Zobacz też:

Ocena (2 oceny)

6.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Dieta niemowlaka

Zakupy dla niemowlaka