Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka – dlaczego teraz robi się to inaczej? [WIDEO]

Zasady wprowadzania glutenu co jakiś czas zmieniają się w związku z nowymi wytycznymi ekspertów ds. żywienia dzieci. Pediatra z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśnia, dlaczego obecnie zaleca się podawanie glutenu niemowlakom między 4. a 12. miesiącem życia.
Jeszcze do niedawna z wprowadzeniem glutenu trzeba było czekać, aż dziecko skończy 10. miesięcy. Dopiero wtedy niemowlak mógł zjeść pierwszą kaszkę czy kawałek pieczywa. Wcześniej musiał jednak dostać tzw. szczepionkę, czyli malutką porcję kaszki glutenowej (np. pół łyżeczki kaszy manny) – najlepiej już w 4. miesiącu życia. To miało go uodpornić przed ewentualną alergią na gluten lub celiakią. Te zalecenia nie są już aktualne. Dr hab. n. med. Piotr Dziechciarz, pediatra gastroenterolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego tłumaczy, jak i kiedy zaleca się obecnie wprowadzać gluten do diety niemowlaka.

Spis treści:

Kiedy wprowadzać gluten?

Według aktualnej wiedzy produkty zawierające gluten możemy wprowadzać do diety niemowlaka między skończonym 4. a 12. miesiącem życia. Najlepiej robić to stopniowo od momentu rozszerzania diety niemowlaka. Nie musimy wprowadzać glutenu jako pierwszego, ale też nie ma potrzeby, by specjalnie długo zwlekać z jego podawaniem.

Jak wprowadzać gluten?

Jak podkreśla dr Dziechciarz, „gluten powinniśmy wprowadzać w małych ilościach, a nie dużo na jeden raz” – podobnie jak dawniej, gdy nasze babcie dawały nam do przegryzienia kawałek skórki od chleba. Zdaniem eksperta jest to słuszne rozwiązanie. Oczywiście warto przy tym obserwować dziecko. Jeśli po zjedzeniu produktów zawierających gluten będzie miało jakieś objawy uczulenia, wówczas trzeba skonsultować się z pediatrą.

Zobacz także: Wkrótce koniec uczulenia na gluten? Coraz bliżej przełomu!

Dlaczego zalecenia dotyczące glutenu w diecie niemowlaka się zmieniają? 

„Na zmianę zaleceń wpływają wyniki najnowszych badań naukowych” – tłumaczy dr Piotr Dziechciarz. „Przez wiele lat opieraliśmy swoją opinię na naszym doświadczeniu, potem zaczęły ukazywać się coraz lepsze badania. W tej chwili wiemy jedno – nie ma żadnych dowodów, że wprowadzanie glutenu inaczej niż pozostałych pokarmów, może mieć jakieś znaczenie” – przekonuje specjalista.

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy