czy można pić kefir w ciąży
fot. Adobe Stock

Czy w ciąży można pić kefir? Pytamy dietetyka

Kefir to idealny napój na lato. Ale kobiety w ciąży mają wątpliwości, czy można go pić. Wszystko przez sposób, w jaki powstaje.
Małgorzata Wódz
czy można pić kefir w ciąży
fot. Adobe Stock
Kefir to napój, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej specjalnych grzybków kefirowych. Skoro przyszła mama nie powinna pić alkoholu, czy może bez obaw napić się kefiru? Na pytanie odpowiada Karolina Madej, specjalista żywienia człowieka z firmy Maczfit.

Czy kefir zawiera alkohol?

Kefir robiony tradycyjnym domowym sposobem może mieć nawet 2 proc. alkoholu – mówi nasza ekspertka. W sklepie jednak takiego nie spotkamy. Byłby to bowiem duży problem dla jego producentów. Ilość alkoholu w kefirach z półek sklepowych jest zredukowana do takiego minimum, że nie stanowi zagrożenia dla kobiet ciężarnych czy kierowców, nawet po wypiciu dużej ilości. Kefir jest wręcz zalecany podczas ciąży, więc na pewno warto po niego sięgać.
Redakcja poleca: Przepis na chłodnik z kiełkami
Chłodnik to idealny pomysł na orzeźwiający obiad, zwłaszcza, że jest szybki, smaczny i prosty do przyrządzenia.

Jakie korzyści niesie picie kefiru w ciąży?

Kefir jest wyjątkowo zdrowym napojem. Stanowi skondensowane źródło witamin i składników mineralnych, m.in. cennego wapnia – zapewnia dietetyczka. Dodajmy, że wapń podczas ciąży jest szczególnie potrzebny. Jedna szklanka kefiru dostarcza tyle wapnia, co szklanka mleka. Co ważne bez problemu mogą go pić osoby, którym nie służy picie mleka (czyli te z nietolerancją  laktozy).

Produkty należące do fermentowanych napojów mlecznych (nie tylko kefir, ale i jogurt) mają również pozytywny wpływ na florę bakteryjną naszego organizmu, regulują pracę przewodu pokarmowego, co może przełożyć się na dobre samopoczucie ciężarnej – dodaje Karolina Madej.

Co jeszcze warto wiedzieć o kefirze?

  • przyspiesza pracę jelit – sprawdzi się, jeśli podczas ciąży dokuczają ci zaparcia,
  • redukuje wzdęcia – dla ciężarnych to wyjątkowo nieprzyjemna dolegliwość
  • dostarcza jelitom dobre bakterie i drożdże – przez to wpływa też na podniesienie odporności
  • jest źródłem witamin z grupy B – są ważne dla ciężarnych
  • może obniżać ciśnienie krwi – pijąc go, zmniejszasz ryzyko nadciśnienia
  • jest lekkostrawny – zawiera mniej tłuszczu i kalorii niż mleko, traktuj go jako zdrową przekąskę
Picie kefiru w ciąży to nie tylko dobry sposób na orzeźwienie podczas upałów. Jeśli spodziewasz się dziecka, sięgaj po niego przez cały rok, aby cieszyć się lepszą odpornością i dobrym samopoczuciem.
[content:0_22982,0_27072,0_15267,0_23103:CMNews]  

Ocena (2 oceny)

5.5
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Będę mamą

Ciążowe zakupy