Klopsiki cielęce

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

fot. Fotolia

Składniki

  • 500 g cielęciny,
  • 1 bułka pszenna,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 300 g warzyw: marchewki, pietruszki, pora, selera,
  • zielony koperek i natka pietruszki,
  • sól.

Przygotowanie

Mięso opłucz i pokrój. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Opłucz też pęczek koperku. Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę, dodaj odrobinę soli, uformuj z masy podłużne klopsiki. Warzywa obierz i poszatkuj. Ułóż na nich w rondlu klopsy, dodaj szklankę wody, gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Podawaj z ryżem, lub ziemniakami. Do każdej porcji dodaj łyżeczkę świeżego masła i oprósz posiekaną natką.

Porcja dla dziecka = 150–200 g

źródło: Edipresse
Oceń artykuł

Ocena 5 na 4 głosy

Popularne tematy