GRY
 
 

Klopsiki z mięsa i soczewicy - przepis

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 50 min.

Poziom trudności średni

klopsy, kotlety, przepisy kulinarne, danie z mięsem, wołowina
fot. Fotolia

Składniki

  • 50 g soczewicy lub grochu łuskanego,
  • 200 g wołowiny,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 1/2 papryki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • przyprawy: pieprz, sól.

Przygotowanie

Soczewicę (lub groch) opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i ugotuj do miękkości, odcedź. Mięso i soczewicę zmiel i wymieszaj. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę opłucz i pokrój w kostkę. Cebulę, paprykę dodaj do zmielonego mięsa, wymieszaj.

Do masy dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, wbij jajo, wsyp płatki owsiane i starannie wymieszaj. Uformuj 12 małych kuleczek, lekko spłaszczonych, ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiecz w piekarniku (pół godziny w temp. 200°C).

Ocena (5 ocen)

3.8
Doładuj
Przeładuj