Dobrze skomponowana działa uspokajająco – jak szklanka ciepłego mleka wypita przed snem.
Kolacja powinna być łatwo strawna i zawierać wysokowartościowe produkty spożywcze dostarczające białka, witamin oraz składników mineralnych – chude mięso, mleko i jego przetwory (kwaszone mleko, kefir, jogurt naturalny z dodatkiem miodu lub świeżych owoców). Młodszym dzieciom lepiej podawać białe pieczywo. Ciemne niekiedy może wywoływać dolegliwości trawienne, więc podajemy je od czasu do czasu w niewielkich ilościach. W drugim roku życia stopniowo przyzwyczajamy dziecko do jedzenia pieczywa pełnoziarnistego. Spraw, aby kolacja była nie tylko lekka, ale i smaczna!
1. Omlet z groszkiem
– 1 cienki plasterek szynki,
– 1 łyżka zielonego groszku,
– 1 jajko,
– 2 łyżeczki mleka,
– 1 łyżeczka masła lub oleju,
– szczypta soli.
Posiekaj szynkę, młody groszek opłucz, wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody i odcedź. Roztrzep na puszystą masę jajko z 2 łyżeczkami mleka i odrobiną soli. Rozgrzej masło (olej) na małej patelni teflonowej. Zmieszaj masę jajeczną z dodatkami (szynką i groszkiem) i wlej ją na patelnię. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż jajko się zetnie i lekko przyrumieni. Delikatnie podważ omlet, wyłóż na talerz i podziel na porcje jak pizzę. Dodaj pomidor pokrojony w cząstki i od razu podawaj do jedzenia.
2. Bukiet warzywny z jajem
– 2-3 różyczki kalafiora,
– 1 mały ziemniak,
– 1/2 małej marchwi,
– 1 jajko,
– 2 łyżeczki masła,
– 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku.
Umyj ziemniaka i marchewkę, obierz, opłucz i włóż do lekko osolonej wody (około 1 szklanki), dodaj różyczki kalafiora i ugotuj do miękkości (15-20 minut). Jajo umyj, sparz wrzątkiem, wbij do szklanki z 1 łyżeczką masła i wstaw szklankę do rondelka z wrzącą wodą. Wodę gotuj tak długo, aż białko się zetnie, a żółtko zostanie półpłynne. Wyłóż ścięte jajko na warzywa, dodaj drugą łyżeczkę masła i posyp posiekanym szczypiorkiem.
3. Spaghetti z warzywami i kurczakiem
– 200 g makaronu spaghetti,
– 1 łyżka oleju,
– 1/2 dużej cebuli,
– 1 pierś z kurczaka,
– 1 średnia papryka,
– 1/2 małego kalafiora,
– 2 średnie obrane marchewki,
– 1/2 puszki fasolki szparagowej,
– 1 puszka fasolki konserwowej,
– przyprawy: imbir, czosnek,
– woda.
Ugotuj makaron, odsącz i przelej chłodną wodą. Mięso umyj i pokrój w paski. Cebulę, paprykę i marchew pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki. Rozgrzej olej w rondlu, włóż mięso, podsmaż, dodaj cebulę, imbir i czosnek, smaż 3-5 minut. Dodaj warzywa i mieszając, duś, aż będą miękkie (jeśli będą przywierać do dna, możesz dodać odrobinę wody). Fasolkę odsącz i dodaj do potrawy. Podgrzej na małym ogniu. Makaron wyłóż na talerz.
Żywienie
05 stycznia 2007
Dobrze skomponowana działa uspokajająco – jak szklanka ciepłego mleka wypita przed snem.
Polecamy
Porady