- 40 g piersi z kurczaka,
- 1/2 marchewki,
- ziemniak,
- 2 różyczki brokułów,
- różyczka kalafiora,
- łyżeczka masła,
- żółtko,
- 1/4 szklanki wody,
- kaszka mleczno-ryżowa,
- odrobina drobno posiekanego koperku,
- odrobina tymianku.
Mięso ugotuj i zmiel. Umyj warzywa. Marchew obierz, ugotuj. Ziemniaka ugotuj w łupinach, jeszcze ciepłego obierz je ze skórki. Kalafiora i brokuły ugotuj. Połówkę ziemniaka przetrzyj przez sito razem z marchewką, a drugą połowę z brokułami oraz kalafiorem – otrzymasz dwie masy o różnej barwie. Do każdej dodaj po odrobinie masła, po pół żółtka, szczyptę tymianku. Wymieszaj. Zrób sos: do ciepłej wody wsyp odpowiednią ilość kaszki mleczno-ryżowej. Sos dodaj w równych częściach do dwóch mas. W wysmarowanym masłem naczynku do zapiekania ułóż po kolei warstwy: zieloną, mięsną i pomarańczową. Wstaw do piekarnika, podgrzej. Posyp drobno posiekanym koperkiem.