Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i minerałów, niezbędnych dla rozwijającego się organizmu. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że w zależności od swojej barwy dostarczają różnych cennych składników. Przeczytaj, jakich kolorów nie powinno codziennie zabraknąć na talerzu twojej pociechy.
Żółty
Zapewni dziecku zdrową skórę. Żółte (a także pomarańczowe) warzywa i owoce – np. banan, papryka – zawierają dużo beta-karotenu, który wzmacnia skórę, poprawia jej wygląd i chroni przed promieniowaniem słonecznym.
Czerwony
Wzmocni organizm dziecka. W czerwonych owocach i warzywach (pomidorach, arbuzach, czerwonych grejpfrutach) jest dużo witaminy C, a także likopen, barwnik chroniący przed chorobami i nowotworami.
Zielony
Wyostrzy wzrok. Zielone warzywa i owoce obfitują w luteinę, która bardzo korzystnie wpływa na oczy.
Fioletowy
Poprawia funkcjonowanie pamięci. Ciemne winogrona i jagody dostarczają antocyjanów, stymulujących pracę mózgu.
Biały
Zabezpieczy przed chorobami. Cebula, czosnek czy kapusta zawierają związki siarki wzmacniające układ odpornościowy.
Nasza rada: Każdy posiłek dziecka wzbogacaj porcją warzyw lub owoców (porcja to średni owoc lub warzywo, ew. 200 ml soku).
Żywienie
03 marca 2010
Chcesz zapewnić swojemu dziecku wszystkie niezbędne składniki odżywcze? Podawaj mu codziennie owoce i warzywa w pięciu najzdrowszych barwach.
Polecamy
Porady