GRY
 
 

Kolorowe pierniczki

Czas przygotowania do 120 min.

Poziom trudności łatwy

Składniki

Pierniczki:
  • 125 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 200 g cukru pudru,
  • 200 g płynnego miodu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników,
  • 2 łyżeczki kakao.
Lukier:
  • 2 białka,
  • 2,5 szklanki cukru pudru.

Przygotowanie

Do miski włóż wszystkie składniki, wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 0,5 cm na podsypanym mąką stole. Pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzone pierniczki polukruj za pomocą tylki i rękawa cukierniczego. Lukier: Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka i puder umieść w suchej i czystej misie miksera. Ubijaj do otrzymania gładkiego lukru. Na koniec ubijania możesz dodać barwniki spożywcze. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na pierniczki

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Anastazję.

źródło: Anastazja

Ocena (2 oceny)

6.0
Doładuj
Przeładuj