Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności łatwy

konfitura pomarańczowa
fot. mat. pras. Delecta

Składniki

  • 300 g marchwi 
  • 600 g pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • opakowanie mieszanki żelującej, np. Dżemix uniwersalny 3:1 Delecta
  • 5 ziaren kardamonu
  • 250 g cukru
  • 50 ml wody

Przygotowanie

  1. Obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plasterki.
  2. Podlej ją wodą oraz sokiem z pomarańczy i duś pod przykryciem przez około 20 minut.
  3. Gdy marchewka zmięknie, zblenduj ją na gładko.
  4. Do gotowej masy dodaj obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko wymieszaj.
  5. Kiedy już wszystko idealnie połączysz, dodaj substancję żelującą, postaw na małym ogniu i zagotuj, cały czas mieszając.
  6. Na końcu dodaj cukier i ponownie gotuj przez około 3 minuty. 

Zobacz też inne przepisy na dżemy i konfitury nie tylko dla dzieci

źródło: mat. pras. Delecta

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj