Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 20 dag margaryny
- szczypta soli i cukru
Nadzienie:
- 1 brokuł
- kilka strąków zielonej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- puszka zielonego groszku
- szklanka startego żółtego sera
- 3 jaja + 2 białka
- szklanka gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- tymianek
Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij przekrój na pół, rozwałkuj i wylep nim blaszki. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Marchewki obierz, a z fasolek usuń końcówki. Włóż warzywa do wrzącej, osolonej wody i gotuj kilka minut, aby były półtwarde. Wyłóż je na durszlak i pozostaw , aby ostygły. Umyj brokuły, usuń ich liście oraz końcówki łodyg i włóż je w całości do osolonej wrzącej wody. Gotuj je 3-4 minuty. Przekrój brokuły na połowy i ułóż je na cieście. To będzie drzewko. Z fasolki ułóż płot i chmurkę , z marchewki owoce i słonko , a z groszku trawę. Włóż blaszki na 10 minut do piekarnika. Wymieszaj śmietanę z tartym serem, jajkami, solą pieprzem i tymiankiem. Wyjmij blaszki wylej delikatnie na ciasto z warzywami. I wstaw blaszki ponownie do piekarnika na 10 minut.
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy