GRY
 
 

Pełnoziarniste pierniczki

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Składniki

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 2 duże jajka,
  • 130 g cukru pudru,
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego,
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Zobacz inne przepisy na pierniczki

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez nataliairobert87.  

źródło: nataliairobert87

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj