Kotlety z buraków i fasoli

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności łatwy

Kotlety buraczane
fot. mat. pras. Sandra

Składniki

  • ugotowany burak
  • ½ puszki czerwonej fasoli, np. marki Sandra
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sos sojowy
  • odrobina cynamonu
  • odrobina chili
  • pieprz
  • ziarna sezamu

Przygotowanie

  1. Buraka zetrzyj na tarce, fasolę rozgnieć widelcem i połącz z burakami.
  2. Dodaj posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej.
  3. Dopraw do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem (zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania).
  4. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodaj mąkę.
  5. Dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety.
  6. Smaż po kilka minut z każdej strony. 

Zobacz też inne przepisy na kotleciki dla dziecka

źródło: mat. pras. Sandra

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Wielkanoc na słono

Wielkanocne słodkości