GRY
 
 

Kresowe pierożki

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

pierogi, kuchnia dla malca
fot. Panthermedia

Składniki

Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • jajko
Farsz:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki białego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kaszę opłucz i ugotuj na sypko w dwukrotnie większej ilości wody niż objętość kaszy. Do kaszy dodaj usmażoną na maśle posiekaną cebulkę i ser, dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj. Przygotuj ciasto z mąki i jaja z dodatkiem niewielkiej ilości ciepłej wody. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Nałóż na nie farsz i starannie zlep brzegi. Pierożki gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie około 10 minut. Wyłóż je potem na wygrzany talerz. Możesz je polać stopionym masłem lub śmietanką.

Zobacz więcej przepisów na pierogi
Doładuj
Przeładuj