GRY
 
 

Otrębowa kruszonka z jabłkami

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

Otrębowa kruszonka z jabłkami - przepis
fot. materiały prasowe Kupiec

Składniki

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 5 łyżek otrębów granulowanych o smaku śliwki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g otrębów owsianych
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
Jabłka umyj, obierz i wydrąż, następnie pokrój w ćwiartki. Przełóż je do miski i skrop sokiem z cytryny, potem posyp cynamonem. Dodaj rodzynki i granulowane otręby.
Tak przygotowaną masę przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
W misce zagnieć masło, cukier, mąkę pszenną, otręby, szczyptę soli. Otrzymaną kruszonką posyp jabłka. Całość piecz przez około 30-35 minut.

Źródło: materiały prasowe Kupiec

Sprawdź inne słodkie przepisy

Ocena (4 oceny)

4.5
Doładuj
Przeładuj